Predsjednik RH Zoran Milanović
Predsjednik RH Zoran Milanović Foto: Milan Sabić/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović u najnovijoj objavi na Facebooku osvrnuo se na kraj moratorija na ovrhe.


Ustvrdio je kako je završetak moratorija stotine tisuća hrvatskih građana "opet prepustio na milost, i puno češće, nemilost vjerovnika, među kojima uvijek prednjače financijske institucije, banke".

Vezani članci Andrej Plenković i Peđa Grbin Milanovićev rejting u slobodnom padu, većina građana ne podupire rad Vlade. HDZ daleko ispred SDP-a, a za treće mjesto nastala prava gužva Zoran Milanović Milanović: "Ako treba cijepit ću se prvi, mislim da bi se svi trebali cijepiti. Sutra se zatvaraju lokali, to je trebalo i ranije"

Slaže se s premijerom Plenkovićem da se preuzete obveze moraju izvršavati, ali ističe da okolnosti zbog kojih je moratorij uveden nisu nestale te će vjerojatno trajati još mjesecima. 

"U situaciji kada ni sama država ne može izvršavati sve preuzete obveze, kako to vidimo u slučaju neplaćanja dugova prema dobavljačima lijekova, blokirani građani imaju pravo očekivati od države zaštitu ili barem poštenije i pravednije rješenje.

Dužnika koji ne može plaćati ratu stambenog kredita nije pravedno stavljati u isti ovršni rang s ljudima koji duguju desetke milijuna kuna. Ako ih banke jednako tretiraju, država ne može i ne smije", smatra Milanović.

Kraj moratorija na ovrhe jučer je stotine tisuća hrvatskih građana opet prepustio na milost i, puno češće, nemilost...

Objavljuje Zoran MilanovićUtorak, 20. listopada 2020.

Podsjeća kako je Vlada u slučaju Franak pokazala da se ne boji banaka te su joj građani na prvom mjestu.

"Gospodarske posljedice pandemije su još nesagledive, ali socijalne su opipljive i traže hrabre poteze vlade bez udžbeničkih alibija. Najmanje što Vlada može učiniti jest produljenje moratorija – i to socijalno promišljeno – do pronalaska trajnog rješenja", zaključuje predsjednik.