Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ročište se očekuje u lipnju

NAJVEĆA HRVATSKA KORUPCIJSKA AFERA Svi tvrde: 'Nismo krivi'; Sanader: 'Riječ o opstrukciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripremno ročište za novo suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženicima u slučaju Fimi media počelo je u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon što je Vrhovni sud prošle godine srušio nepravomoćnu presudu u najvećoj korupcijskoj aferi hrvatske politike.

Na pripremnom ročištu za novo suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, slučaju Fimi media, svi optuženici kazali su da se ne osjećaju krivima, uključujući i bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića koji je na prvom suđenju pritnao da je iz državnih instiucija i tvrtki izvlačio novac za HDZ-ov crni fond.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Najavio let Rafalea Plenković o pregovorima s DP-om, obrušio se na Milanovića: "Sakrio se kao mali miš" Fotografija s krizme Tijekom tjedna pregovori, a vikendom... FOTO Tajnik DP-a objavio je fotografije s krizme svoga sina: Na obiteljskom slavlju bio je i Ivan Anušić

'Na današnjem pripremnom ročištu je predstavnica optužbe iznijela razloge optužnice nakon čega su se svi okrivljenici izjasnili da su optužbu razumjeli te da se ne smatraju krivim niti za jednu točku optužnice', kazao je nakon prvog dijela pripremnog ročišta glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

'Optužnica ne stoji. To sam tvrdio na početku, to tvrdim i sada, a sve ćemo utvrditi u ovom kaznenom postupku. Očekujem da ćemo pobiti sve navode tužiteljstva jer je riječ o opstrukciji', rekao je Ivo Sanader nakon održanog pripremnog ročišta u ponovljenom slučaju Fimi media.

Navode koji su se pojavili u medijima o tome da će jedan od glavnih svjedoka, nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, povući svoj iskaz, Sanader nije želio komentirati. No, odvjetnik Hrvatske demokratske zajednice, koja je uz Sanadera jedan od optuženika u ovoj aferi, kazao je kako se Barišić izjasnio da nije kriv, a hoće li povlačiti svoj iskaz ili ne, tvrdi - ne znaju.

'Očekujem da će se skinuti stigma s Hrvatske demokratske zajednice i njezinih 200000 članova i da će Hrvatska Demokratska zajednica biti oslobođena odgovornosti kaznenog dijela koje joj se stavlja na teret', poručio je pravni zastupnik Hrvatske demokratske zajednice, Vladimir Terešak.

Po izlaslasku iz Županijskog suda u Zagrebu, obrana Ive Sanadera istaknula je kako je pred njima velik zadatak pripreme obrane, a svoje dokazne prijedloge već su dostavili Sudu.

'Predani su dokazi i prijedlozi tužiteljstva, mi smo također dali svoje dokazne prijedloge i sad ćemo, na idućem ročištu to dalje dogovarati. Na sudu je da odluči koji će dokazni prijeldozi biti prihvaćeni i kasnije provedeni, a koji će biti odbačeni', istaknula je odvjetnica Ive Sanadera, Jadranka Sloković te dodala kako su za sada prihvaćeni dokazni prijedlozi koji su provedeni u prijašnjem postupku.

'Naši dokazni prijedozi su predani, a što se tiče tužiteljstva i njihovih dokaznih prijedloga, njih moramo proučiti s obzirom da su nam danas dani na CD-u', rekla je Sloković.

Kazala je i kako očekuju da će prvo ročište u ponovljenom slučaju Fimi media početi već u šestom mjesecu.

Pravni zastupnik Hrvatske demokratske zajednice, Vladimir Terešak kazao je kako se nada da će se na ovom ponovljenom suđenju dokazati prava istina. Nada se da će, sukadno odluci Suda, ključne osobe u suđenju, a koje su teretile i prvookrivljenika i stranku morati odgovoriti na upitanja obrane.

'Ako žele da se nastavi suđenje, te kako bi provjerili njihove navode, morat će odgovoriti i na neka naša pitamka. Kako će ti biti, to ćemo vidjeti u nastavku suđenja', rekao je Terešak.

Na pitanje što ovo suđenje znači za stranku kazao je kako je odlukom o ukidanuju, kako ju je nazvao 'nepravedne' presude, za koju su u velikoj mjeri zaslužni mediji kako tvrdi Terešak, skinuta stigma s Hrvatske demokratske zajednice.

'Presuda je ukinuta u cijelosti, kao da i nije postojala. Suđenje počinje ispočetka. Dokaze ćemo predložiti, a očitovat ćemo se i o dokazima tužiteljstva kad vidimo dokazne prijedloge koje predlaže USKOK, a koji su nam predočeni na CD-u', poručio je Terešak.

Nastavak 24. svibnja

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da je potom uslijedilo izlaganje optužnih prijedloga o kojima će se protustranke moći očitovati u nastakvu pripremnog ročišta 24. svibnja. Osim Barišića na prvom su suđenju krivnju priznale i Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi medie preko koje se navodno izvlačio novac, ali i HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Nakon što je Vrhovni sud prošle godine ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu u ovom slučaju sutkinja Irena Kvaternik na pripremnom ročištu treba odlučiti o dokazima, ali i datumu početka novog suđenja Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci koje Uskok tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Ukinutom presudom Sanader je zbog Fimi medije osuđen na devet godina zatvora te povrat 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Sanader: Optužnica plod konstrukcije

Nakon ročišta Sanader je novinarima kazao kako optužnica ne stoji" te ocijenio da je plod konstrukcije .

"To je ono što sam tvrdio na početku, a tvrdim i danas", kazao je Sanader, dodajući kako će svoje tvrdnje dokazati u novom suđenju.

Zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak rekao je da je odlukom Vrhovnog suda, koji je poništio prvu presudu, skinuta stigma s HDZ-a i njegovih 220 tisuća članova. Dodao je i kako je uvjeren da će HDZ biti oslobođen odgovornosti na kaznena djela koja mu se stavlja na teret.

Na pitanje je li Barišić kao ključni svjedok povukao svoj iskaz u kojem je priznao tvrdnje iz optužnice Terešak je kazao da se Barišić izjasnio da nije kriv te da za sada nije jasno znači li to i da će povući priznanje.

Ponovio je da je Vrhovni sud, među ostalim, zaključio kako se presuda ne može temeljiti na priznanju okrivljenika koji potom nisu željeli odgovarati na pitanja drugih okrivljenika.

"Očito će ključne osobe koje su teretile prvookrivljenika i stranku morati odgovarati na pitanja, ukoliko žele da presuda opstane odnosno dozvoliti nama da im postavljamo pitanja i provjeravamo njihove navode. Kako će to biti vidjet ćemo u nastavku", kazao je Terešak.

9:30 - Sanader je u pratnji odvjetnika, kao i ostali optuženici i njihovi predstavnici, u zgradu suda na Zrinjevcu došao nešto prije 9 sati.

Sutkinja Irena Kvaternik na pripremnom ročištu odlučivati će o dokazima, ali i datumu početka novog suđenja Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci koje Uskok tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Slučaj joj je dodijeljen nakon što je sutkinja Ivana Čalić, koja je sudila u prvom postupku, izuzeta na vlastiti zahtjev sukladno praksi Europskog suda za ljudska prava.

U novom postupku sud ponovno treba izvesti sve već jednom provedene dokaze i otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, "imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja".

Je li premijer službena osoba?

Vrhovni je sud zaključio da Sanader, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali Uskokove optužbe, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika.

Prihvaćene su i tvrdnje odvjetnika HDZ-a, kao prve političke stranke optužene za korupciju, da na suđenju nije razjašnjeno što je Ivo Sanader počinio kao službena, a što kao odgovorna osoba. Tim više što zakon ne obuhvaća izrijekom predsjednika Vlade kao "službenu osobu" u smislu njegove kaznene odgovornosti.

Ukinutom presudom Sanader je zbog Fimi medije osuđen na devet godina zatvora te povrat 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi.

Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Javne tvrtke kao 'bankomat' Sanaderove skupine

Kada je u ožujku 2014. izrekla nepravomoćnu presudu sutkinja Čalić u obrazloženju je istaknula da će se korupcijske posljedice Sanaderove skupine dugo osjećati u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali 'kao bankomat', ali i da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze.

U aferi izvlačenja državnog novca za privatne i stranačke potrebe, kazala je sutkinja, stvoren je sustav kojemu nisu pogodovali samo optuženici, već svi koji su za to znali, ali su šutjeli ili okretali glavu. Naglasila je i da se tijekom suđenja, osim Sanaderovih nezasitnih financijskih apetita, otkrio i skandalozan način kadroviranja u javnim tvrtkama u kojima je poslušnost stavljana ispred sposobnosti. Sve je to, po sutkinjinim riječima, dovelo da HDZ, kao stranka na vlasti, pod Sanaderovim vodstvom u građana naruši povjerenje u sustav te da se politička korupcija doživljava kao pravilo, a ne izuzetak.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud 2015. ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna.

Očekuje i nepravomoćnu presudu u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene