Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se boriti

Ivo Sanader izašao iz zatvora: 'Politikom se više ne bavim. Ona je završena stvar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader izašao je na slobodu iz zatvora u Remetincu.

Nakon izlaska iz zatvora Ivo Sanader je poručio da mu ništa nije dokazano i da će se nastaviti boriti za dokazivanje svoje nevinosti. Osim toga rekao je da nema nikakvih političkih ambicija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštetio MUP? Kirin na ročištu za Fimi mediu Slika nije dostupna Fimi media Sanaderova obrana na klupu za svjedoke poziva Luku Bebića, Jacquesa Houdeka, Mirjanu Sanader...

Pitanje koje je ražestilo Sanandera i njegove odvjetnike

'Ćaća nemoj zaboravit dicu svoju' - Pogledajte što im je Sanader odgovorio

'Osjećaj je izvanredan, želim zahvaliti mojoj obitelji koja mi je cijelo vrijeme davala potporu, mojim prijateljima, posebno onima koji su bili spremni dati nekretnine za jamčevinu. Želim zahvaliti troje odvjetnika koji su za mene najbolji odvjetnici u Hrvatskoj jer je naš odnos nadišao profesionalne okvire. Sigurno da smo svi skupa danas zadovoljni', rekao je Sanader nakon izlaska.

Nezadovoljstvo razvojem događaja

'Međutim želim reći nekoliko stvari, bio sam predsjednik vlade koja je ušla u EU i bio sam uvjeren da smo ostvarili najviše standarde na svim poljima na kojima smo pregovarali. Nisam znao da u nekim segmentima nismo ostvarili te standarde. Ne poznam nijedan slučaj kojem se čovjeku na istom sudu za slično djelo sudi u 4, 5 različitih postupaka. To je trebalo spojit, da je spojeno ja bih bio na slobodi', poručio je i nastavio:

'Da su bili spojeni, a trebali su biti, čak praksa kaže ako protiv jednog čovjeka postoji i na dva suda dva postupka onda se s drugog suda prebaci postupak. To kod mene nije napravljeno da me se može svaki čas, na temelju jednog, pa na temelju drugog, mislim da je to kršenje ustavnh i konvencijskih prava i zakona', rekao je.

Dodao je kako nije ogorčen nego naprosto nezadovoljan da se nešto takvo može dogoditi.

Neće se baviti politikom

Upitan da komentira izbore, rekao je 'politiku neću komentirati, politikom se više ne bavim, ona je završena stvar, ja ću se potpuno koncentrirati na postupke i uvjeren sam da ćemo ih dobiti'.

Pohvalio je profesionalnost osoblja u zatvoru.

Na tvrdnju jednog od novinara da je novac ukraden Sanader je odgovorio protupitanjem 'Tko je to dokazao?'. 'Niti jedan sud nije dokazao da je novac ukraden', ražestio se bivši premijer.

U raspravu su se uključili i njegovi odvjetnici. 'Osnovana sumnja i krivnja su kilometrima daleko', poručili su.

O Jadranki Kosor

'Vi se sjećate kad sam ja otišao, nakon što sam održao konferenciju, ona je zabilježena na svim kamerama, ono što sam tada rekao, iza toga stojim i danas. U to vrijeme rekao sam da stranka ne ide dobro, izgubili smo bili prvi krug predsjedničkih izbora, na kraju naš kandidat nije ušao ni u drugi krug i ako tako nastavi da ćemo izgubit izbore 2011., znači tada iduće godine. To se dogodilo. Ja sam tada najavio da ću se kao počasni predsjednik jače angažirati u stranci. Nakon toga su sazvali predsjedništvo, sutradan, izbacili me iz stranke. Sazvali Bajića, tadašnja predsjednica Vlade pozvala je Bajića i naredila mu moj kazneni progon, on je to morao poslušati jer mu je za mjesec dana isticao mandat. 11. veljače on je ponovno izabran za glavnog državnog odvjetnika', rekao je Sanader

Na pitanje misli li i sad da je Jadranka Kosor najodgovornija za njegov kazneni progon rekao je da što je rekao tada, misli i danas.

Novinare je zanimala i podruška koju je imao za vrijeme boravka u zatvoru.

'Ono što ste vi pratili, znate da je tu bilo nekoliko europskih političara, činjenica je da su bili tu i da su me psjetili, a vi izvucite iz toga poučak', rekao je Sanader koji će se, kaže, nakon izlaska iz zatvora nastaviti pripremati za nastavak procesa, a prije toga će se podružiti s obitelji i prijateljima.

17:34 - Ivo Sanader izašao je iz zatvora, a pred zgradom su ga dočekali njegovi odvjetnici.

17:31 - Pred zatvor su došli Sanaderovi odvjetnici. Oni će ga odvesti kući.

17:05 - Kada će izaći Sander nitko ne zna, izvijesto je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

'Očito kad je Sanader u pitanju ništa ne može proći bez komplikacija. Sudska praksa je da je dva, tri sata dovoljno da se obave formalnosti, da sudska odluka stigne u zatvor, da se zatvorenik spakira. Međutim, protiče već i peti sat, a Ivo Sanader i dalje sjedi u ćeliji. Spakirao je dvije torbe koje je imao sa sobom i čeka da mu se uruči rješenje, da potpiše zapisnik i da izađe iz zatvora. Uistinu se radi o minutama. Nije uobičajeno da se ovoliko čeka.

Od sutra će se na slobodi pripremati za nastavak suđenja u aferi Planinska. To suđenje je u samoj završnici. Jednako tako čekaju ga ponovljena suđenja u aferi Fimi Media i INA-MOL.

Zatvor Remetinec je pod novinarskom opsadom, a došlo je i manji broj simpatizera Ive Sandera koji, kažu, jedva čekaju da ga nakon tri godine u zatvoru pozdrave.

Sanader dolazi na slobodu

Prema odluci Županijskog suda u Zagrebu Ivo Sanader branit će se sa slobode. Nije mu određena jamčevina i na slobodu će iz zatvora u Remetincu biti pušten već danas.

Sanaderu nisu izrečene niti mjere opreza i vraća mu se putovnica, što znači da može putovati kamo želi. Na slobodu izlazi odmah nakon razduženja u zatvoru, odnosno već danas u poslijepodnevnim satima.

Njegovi odvjetnici su rekli da mogućnost žalbe Županijskog suda neće odgoditi njegovo puštanje na slobodu. Uskok je kazao da će se žaliti.

Podsjetimo, jučer je Ustavni sud usvojio tužbu Sanaderovih odvjetnika i donio odluku u kojoj tvrde da je bivšem premijeru neustavno produljen istražni zatvor, pa stoga nije bilo ni zakonskog rješenja za određivanjem jamčevine. Sanader na slobodu izlazi najkasnije 30. studenog.

'Ustavni sud je donio odluku zato što smatra da su rješenjem Vrhovnog suda od 30. rujna, a Vrhovni sud je tog dana nakon trodnevne sjednice u predmetu Fimi media ukinuo prvostupanjsku presudu iz ožujka 2014. vratio predmet na ponovno suđenje, ali je ujedno odredio rješenjem produljenje istražnog zatvora protiv Ive Sandera temeljem članka 123,, stavak 1, točka 1, to jest opasnosti od bijega.

EKSKLUZIVNO Ivo Sanader izlazi na slobodu

Nakon prijema toga rješenja, dakle od prije dva mjeseca, 30. rujna, branitelji Ive Sandera ustali su s tužbom, podnijeli su tužbu Ustavnom sudu tvrdeći da su temlejna ustavna prava njihovog branjenika povrijeđena. Odlukom pod točkom jedan, Ustavni sud utvrđuje da su predmetnim rješenjem Vrhovnog suda od 30. rujna ove godine povrijeđena temeljna ljudska prava Ive Sanadera sadržana u članku 2. ustava, a to je takozvano pravo na slobodu. Identično pravo je statuirano člankom 5. Europske konvencije o ljudkim pravima, a tu je uzeto u obzir i načelo iz članka 16. Ustava RH, to je takozvano načelo razmjernosti', rekao je odvjetnik Veljko Miljević u razgovoru s reporterom Andrijom Jarkom u Dnevniku Nove TV.

Sanader se u Remetincu bez prestanka nalazi od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene