Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon objave revizijskih izvješća o stanju u Agrokoru u četvrtak Ivica Todorić je na svojem blogu tek kratko napisao kako će se o izvješćima očitovati u narednim danima nakon što ih izanalizira sa svojim financijskim ekspertima. Na očitovanje nije trebalo (pre)dugo čekati.


"Nakon što je privremena uprava Agrokora objavila "Prezentaciju revidiranih financijskih izvješća za 2016. godinu", utvrdio sam nekonzistentnost i parcijalno prikazivanje podataka u javnosti. To se odnosi i na revidirane podatke, ali i na čitav niz spinova u medijima, koji su, naravno, u funkciji pritiska na dionike.

Vezani članci Emil Tedeschi Tedeschi oštro po Todoriću: "Za optuživanje drugih moraš biti čovjek bez morala, obraza i samokritike" Konferencija za novinare Ivice Todorića Ivica Todorić: "Stvarao sam hrvatsku industriju iz pepela, ni iz čega. Ali sad sam sretan jer radim dobru stvar za državu"

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak govori o 3 divizije Agrokora; Prehrambena industrija, Poljoprivreda i Maloprodaja čija izvješća je predstavio u četvrtak.

Za prehrambenu industriju i poljoprivredu kaže kako te divizije “imaju gubitke ali ti sektori rade vrhunski”.

Za diviziju Prehrambene industrije kaže da firme posluju odlično, da se radi o jednokratno otpisanim stavkama unutar kompanija i da kapital nije negativan.

Za diviziju Poljoprivreda navodi primjer Belja i ističe dokapitalizaciju od 1,4 milijarde kuna. Za sve poljoprivredne tvrtke govori kako su raščišćavali negativne stavke, ali da firme posluju odlično i da kapital nije negativan.

Što se tiče divizije Maloprodaja, izvanredni povjerenik je kazao da je Konzum u 2016. godini poslovao s operativnom dobiti. No, zbog otpisa ima negativan rezultat. Također je naglasio da otpisi nemaju utjecaj na operativno stanje kompanije. Istaknuto je da su najveći otpisi vezani uz procjenu testa vrijednosti imovine. Konzumova najznačajnija pojedinačna stavka ispravka vrijednosti je na tvrtki IDEA u Srbiji. Istina je da Konzum nije u potpunosti završio proces spajanja IDEA-e i Mercatora Srbija ali samo spajanje je započeto, radili su ga ponajbolji konzultanti za tu vrstu posla u Europi. Dokumentacija o tome postoji u Konzumu i IDEA-i.

Iz prezentacije je vidljivo da se rezervacije u najvećem dijelu odnose na interne odnose, a prezentirane otpise smatram najvećim dijelom neprihvatljivima, neke i protuzakonitima.

Iz prezentacije se kao nepobitna činjenica vidi kako su brojke namještane s točno određenim ciljem, što je nedopustivo. Iz toga proizlazi da se u kompanijama radilo po nalogu. Sličan izvještaj privremene uprave sam i očekivao. Međutim, ono što nisu mogli izbjeći je činjenica da su kompanije pokazale svoju snagu i pravac u kojem su se do sada kretale.

A sad i potvrđujem da prezentirana financijska izvješća privremene uprave kompanija u potpunosti potvrđuju poslovnu strategiju koju je Agrokor imao krajem 2016. godine, kao čvrst plan za neprekidan razvoj grupe u narednim godinama.

Nakon preuzimanja Mercatora, stekli su se uvjeti za operativno i financijsko restrukturiranje Agrokora, koji su otpočeli početkom 2015. godine. U međuvremenu prehrambena industrija je potpuno pripremljena za IPO, imamo valjanu dokumentaciju za pripremu i početak procesa i trading na Londonskoj burzi koji je trebao početi u svibnju 2017. godine. Nadalje, poljoprivredna divizija je potpuno operativno pripremljena i napravljena je valjana dokumentacija za početak rada na pripremi za IPO-a koji se očekivao 2018 .godine.

Istina je da je maloprodaja bila u punom zamahu operativnog restrukturiranja koje bi se završilo do ljeta 2018. godine, nakon čega bi i te kompanije došle u punu kondiciju konkurentnosti.

U Zaključku prezentacije stoji:

"Negativan kapital koji je proizašao iz provedenih uskladbi će se adresirati kroz prijedlog nagodbe na kojem Izvanredna uprava sa svojim timovima intenzivno radi".

Zaključite sami koji je cilj izvanredne uprave i na koji način ga želi postići", napisao je Todorić na svojem blogu.