Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljena prva izvješća za Agrokor

Imovina Agrokorovih tvrtki prenapuhana je. Revizija im smanjila vrijednost za milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredna uprava Agrokora prezentirala je najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne kompanije u sustavu Agrokora.

Šest mjeseci nakon što je Vladin povjerenik Ante Ramljak preuzeo upravljanje Agrokorom, danas je napokon poznato kako su poslovale ključne kompanije koncerna u prošloj godini.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

Nakon revizije, značajno je smanjena vrijednost imovine određenih Agrokorovih tvrtki u odnosu na vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu s Ivicom Todorićem. Evo sažetka:

- Najviše je smanjena vrijednost tvrtki u sektoru malo-prodaje. Konzumu i Tisku je nakon revizije smanjena vrijednost imovine za čak 10 i pol milijardi kuna.

- Nakon toga slijedi sektor poljoprivrede. Za Belje, Pik Vinkovci i Vupik vrijednost imovine umanjena je za milijardu i 700 milijuna kuna.

- Najmanje je smanjena vrijednost imovine tvrtki u sektoru prehrane, inače najboljem i kako svi kažu naj-zdravijem dijelu Agrokora.
Ledo, Jamnica, Zvijezda i Pik Vrbovec imaju smanjenu vrijednost imovine za ukupno milijardu i 200 milijuna kuna.

Podaci su ovo iz službene prezentacije. Odnose se na 9 odabranih tvrtki no revizija je obuhvatila njih 40. Izvješća su objavljena na službenim internet stranicama Agrokora.

Tijek predstavljanja izvješća pročitajte u nastavku:

15:50 "Ako vlasnik traži ovakvo knjiženje, onda je on abolirao Upravu društva. Najveća odgovornost leži u izvješćima iz 2015. godine. Da nije došlo do jednokratnih stavki otpisa u 2016., Konzum bi poslovao pozitivno. Mi ćemo do kraja godine imati pozitivni rezultat. Da nije bilo lex Agrokora, mi bismo sada razgovarali o stečaju Konzuma", kazao je Ramljak.

15:45 "Glavni generator iskaza promjena vrijednosti koje su se dogodile na Konzumu proizašao je iz testa vrijednosti imovine, odnosno testa na umanjenje vrijednosti imovine", pojasnila je Lozić, zadužena za financije Konzuma. "Neke se stavke ne mogu dovesti u izravnu vezu sa stvarnim ulaganjima u te kompanije. Tu je i kapitalizacija troškova u prethodnim razdobljima."

15:43 Ramljak je kazao da o eventualnim zakonskim nepravilnostima ne želi govoriti prije objave cjelokupnog izvješća, koja je najavljena za ponedjeljak.

"Kad objavimo cjelokupno izvješće odgovorit ću planiramo li podignuti kaznenu prijavu", kazao je i dodao da su istražitelji DORH-a upoznati sa svim brojkama koje su danas iznijeli.

"Kompanije Agrokora vrijede 13 ,4 milijardi kuna manje nego što je prikazano", naveo je Ramljak.

15:35 Ramljak je rekao da u prvih deset mjeseci Agrokor pokazuje dobre rezultate. "Do kraja godine imat ćemo sve kompanije Agrokora u pozitivnom poslovanju", kazao je.

15:30 Ukupan negativan efekt na kapital kroz prepravak 2015. godine i gubitak 2016. u sektoru maloprodaje iznosio je 10,5 milijardi kuna. U sektoru poljoprivrede gubitak je iznosio 1,7 milijardi kuna, a sektoru prehrane 1,2 milijarde kuna.

15:20 "Konzum ima više od 3 milijuna različitih računovodstvenih stavki, a morate pregledati svaku stavku. 10,5 mlrd je poslovni prihod, gubitak je 1,85 mlrd. Bilanca je negativna, ukupan kapital Konzuma je negativan. To ne znači da je kompanija na operativnoj strani loše poslovala. To vam govorim da ne unesemo nepotrebnu nervozu kod naših zaposlenika. Ovo je rezultat otpisa koji se godinama skupljao. Sada krećemo s čistim računima. Konzum je na operativnoj strani imao manju dobit nego što je bila prikazivana, ali to nije razlog zašto je Agrokor došao u problem", kazao je Ramljak.

15:10 Neto gubitak u grupi maloprodaje u 2016. iznosi 2,247 milijardi kuna. Od toga Konzum i Tisak čine 95 posto. Konzum je imao 1,859 kuna milijardi gubitka, a Tisak 388 milijuna kuna.

Grupa poljoprivreda je na kraju 2016. imala 329 milijuna kuna gubitka, od čega većinu čine PIK Vinkovci. Grupa prehrana u 2016. je imala 741 milijuna kuna gubitka.

"Morali smo ponovno otvarati izvješće za 2015. jer su neke stvari bile netočne", kazao je Ramljak. Naveo je i da je Konzum 2015. završio s 1,14 milijardi gubitka, a službeno je prijavio da je poslovao s dobiti od 235 milijuna kuna. "Konzum je imao gubitak iznad visine kapitala", dodao je.

15:08 "Prezentirat ćemo izvješća kompanija u maloprodaji i poljoprivredi - Tisak, Konzum, Belje, Vupik i PIK Vinkovci te Jamnica, Roto, Ledo i PIK Vrbovec", kazao je Ramljak

Istaknuo je da je revizorsko izvješće obuhvatilo 27 društava u Hrvatskoj te tri u Srbiji i tri u BiH. Cjelokupno izvješće obuhvaća 99 posto grupnog prihoda i 98 posto grupne dobiti za 2016. godinu.

15:06 "Došli smo do realnih rezultata koji odražavaju realnu vrijednost ove kompanije", kazao je Ramljak. Uz njega predstavljanju prisustvuju Ines Lozić, članica Uprave Konzuma, i Vlado Bošnjak, Ramljakov savjetnik.

15:05 Ramljak se zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi izvješća.

"Nije bilo lako", poručio je i dodao da je kompleksan zadatak izvršen u rekordnom roku.

15:04 "U ovoj prezentaciji želim nagalsiti da ćemo prezentirati samo rezultate pojedinih kompanija u sastavu Agrokora", kazao je Ante Ramljak i dodao da neće biti prikaza revidiranih podataka i podataka za Agrokor d.d.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene