Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši vlasnik Agrokora

Todorić najavio detalje političke karijere, ali se i požalio: "Stalno me prozivaju za moj dvorac. Nemam ni vikendice, nigdje ništa..."

Ivica Todorić
Ivica Todorić Foto: Dnevnik.hr
Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić održao je konferenciju za novinare, na kojoj je govorio kako je izvanredna uprava Agrokora kreirala insolventnost cijele grupe Agrokor te financijsko-poslovno stanje današnjeg Agrokora (Fortenove) u odnosu na Agrokor d.d.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je u srijedu da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju veliki Agrokor, nezakonit dokaz.

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić održao je konferenciju za novinare.

"Prije šest godina započelo je neprijateljsko preuzimanje imovine u Hrvatskoj, skupina Borg i Plenković napravili su plan i krenuli sa zavjerom. S jedne strane rekli su da sam ja kriminalac, a s druge da je Agrokor u problemima. Ja sam sve ovo vrijeme uložio veliki trud da bih pokušao dokazati istinu. Na tom putu sam uspio, napravio sam zadane ciljeve, osim dvije stvari koje javno dosad nisam komunicirao", započeo je Todorić.

"Oni su imali monstruozan plan, odlučili su da se sudužničke garancije knjiže u rashode i dug Agrokora. Radi se o tome da se Agrokor zaduživao, bio je dužan i dug je knjižio. Ali su garantni sudužnici bili nekoliko Agrokorovih kompanija", rekao je.

"Nakon što su neprijateljski preuzeli privatnu imovinu da bi uspjeli sa svojom namjerom, trebali su 40 kompanija unutar Agrokora i sve su one trebale biti insolventne. No, istina je da nijedna kompanija nije bila insolventna, oni su to unaprijed znali. Zatekli su da su sudužničke kompanije otprilike na 16 kompanija. Garantirali su za dug od 14 milijardi kuna. Smislili su da se sudužničke garancije knjiže u dug, svaku kompaniju u punom iznosu. To je bilo 14 kompanija, oni su dobili dug da je Agrokor dužan 224 milijardi kuna", rekao je. 

Pročitajte i ovo Ivica Todorić Za Dnevnik Nove TV "Predat ću tužbu protiv Plenkovića, Dalićke i cijele grupe Borg", najavio Todorić i otkrio hoće li zaista u politiku

"Na početku sam rekao da je trebalo obuhvatiti 40 kompanija, nisu imali rješenje za drugih 24 kompanija. Išli su se zadužiti s roll upom. Gledali su koliko bi trebali da bi u insolventnost mogli gurnuti cijelu grupu, pa su roll up ugovor gurnuli za osam milijardi", rekao je. Naglasio je da će sudovi u narednom vremenu to potvrditi i vidjet će se da je to jedina istina.

"Mi smo mogli državi pomoći, a ne da je država trebala pomoći nama, to je prava istina stanja Agrokora, i to ćete vidjeti kad prođu sudske odluke", rekao je.

"Dug Agrokora bio je 35 milijardi kuna, a imali smo promet 50 milijardi kuna. Ovi danas imaju 30 milijardi kuna prometa, imate firmu koja vene, nestaje, a dug joj je 33,5 milijarde. Isti dug kao i mi!" rekao je. 

"S nule su došli na 33 milijarde. Kako? Nek' dođe Plenković i nek' objasni. Od 33 milijarde barem su dvije milijarde ukradene, to je lako dokazati. Idemo vidjeti kolike su kamate, koliko su savjetnici", kaže Todorić i dodaje da je njihov profit sada nula. 

Pročitajte i ovo Ivica Todorić 8,6 milijuna kuna Najskuplje vještačenje proglašeno nezakonitim dokazom: Pada li slučaj Agrokor?

Pročitajte i ovo Ivica Todorić - 2 "Razgovarali su s njim" Todorić nakon saslušanja financijskog vještaka poručio: "DORH ga i danas plaća i prije ga je plaćao"

"Mene prozivaju za moj dvorac, to je jedino što ja imam, nemam ni vikendice, nigdje ništa. Vujnovac kada se probudi zaradi dvije takve kuće, a da ne govorim što imaju druge kolege koji pričaju. Ja sam svu svoju imovinu ostavio u Agrokoru i razvijao ekonomiju", rekao je. 

"Mislim da sam napravio najbolje, najlukavije, iza njih su stajale službe ruske, pa nažalost i Amerike, a protiv mene je stala i hrvatska Vlada... Mislim da sam napravio pametne poteze, trebalo je sačuvati u to vrijeme glavu", rekao je Todorić o vremenu preuzimanja Agrokora.  

Na upit tko mu je prijetio rekao je: "Pa Martina Dalić je došla u moj ured i rekla direktno - prepiši. Mislite da to nije prijetnja? Poruke sam dobivao, nemoguće je bilo u tom trenutku njima se suprotstaviti", rekao je.  

"Da mi ovo nisu napravili, ja bih ih odveo u Europu", rekao je Todorić.

"Ja sam ulagao i riskirao da bih njima stvorio budućnost, pogledajte što su ovi sada napravili. Ne smijem nigdje doći, ljudi mi prilaze jer su izbezumljeni..." rekao je.

"Ja se nemam od čega braniti, ja sam ponosan na sve što sam uradio, a sad ću dobiti sudove i sve će mi biti vraćeno", poručio je Todorić.

"Kada sam se vratio iz Londona, rekao sam da idem u politiku i to sada isto kažem. Osnovat ću svoju stranku i idemo na izbore! Treba nam nacionalno jedinstvo svih stranaka, pa čak i HDZ-a da se organiziramo i da Hrvatsku pokrenemo. Kada se podigne optužnica protiv ovih, reći ću ime svoje stranke i pozvati građane da se učlane. Za mjesec dana potpuno smo spremni na akciju", najavio je Todorić. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene