Jedemo li kvalitetnu hranu? "Mislim da je u EU-u standard drugačiji, kod nas svašta prolazi"
Piše Sanja Jurišić/DNEVNIK.hr,
13. svibnja 2025. @ 20:23
komentari
Jedemo li kvalitetnu hranu?Foto: DNEVNIK.hr
Zbog raznih izazova samodostatnost u proizvodnji hrane postaje pitanje nacionalne sigurnosti - poručeno je s Konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane koja se održava u Opatiji. Kao zemlji nam za to trebaju dodatna ulaganja u investicije, nove tehnologije i inovacije. A građane pak zanima jedu li kvalitetnu hranu i štiti li ih država po tom pitanju.
Podijelite
Znamo li što jedemo? I koliko pazimo da je hrana kvalitetna?
Nije sve špricano – tvrde prodavači sa zadarske tržnice. I dodaju, golim okom može se prepoznati domaće povrće. Nažalost, mnogo povrća uvozimo.
Sa samodostatnošću u proizvodnji hrane ne možemo se kao zemlja pohvaliti. Prošle godine, u odnosu na godinu prije, samodostatnost nam je pala sa 67 na 61 posto.
Drugim riječima - ovisimo o uvozu. A o uvoznoj matematici ovisi cijena proizvoda.
Građani ne vjeruju ni da jedemo proizvode iste kvalitete kao ostatak Europe.
Stručnjaci iz Opatije poručuju da smo kao članica Europske unije zemlja koja ima visoko razvijen sustav sigurnosti hrane.
Iz Državnog inspektorata dodaju da se broj subjekata koji žele prevariti kupce povećao s 12 na 27 posto, no to ne znači da jedemo nekvalitetnu hranu.
Ovogodišnji fokus inspektora, poručuju, usmjeren je na manje trgovine. O sigurnosti i kvaliteti hrane u Opatiji će se raspravljati još u srijedu.
Više detalja pogledajte u videoprilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Jurišić.