Obavijesti Video Pretražite Navigacija
8,6 milijuna kuna

Najskuplje vještačenje proglašeno nezakonitim dokazom: Pada li slučaj Agrokor?

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda proglasilo je nezakonitim financijsko vještačenje Ismeta Kamala.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je odluku u slučaju veliki Agrokor, prema kojem je financijsko vještačenje Ismeta Kamala proglašeno nezakonitim dokazom.

Obrana prvookrivljenog Ivice Todorića ranije je tvrdila da je vještački nalaz Ismeta Kamala, koji je državu stajao čak 8,6 milijuna kuna, nezakonit jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci, koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Zatražili su izuzeće tog izvještaja kao nezakonitog dokaza, što je sud danas i prihvatio. Na tom vještačenju temelji se optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz koncerna Agrokor.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić - 2 "Razgovarali su s njim" Todorić nakon saslušanja financijskog vještaka poručio: "DORH ga i danas plaća i prije ga je plaćao"

Odvjetnik Anto Nobilo, koji u postupku brani nekadašnju direktoricu u Agrokoru Pirušku Canjugu, kazao je da se današnjom odlukom optužnog vijeća Kamalovo vještačenje proglašeno nezakonitim i izdvaja iz spisa.

Nobilo je precizirao da je glavni razlog za izdvajanje taj što je Kamal radio vještačenje u manjoj mjeri, dok su veći dio radili zaposlenici KPMG Hrvatska koji su radili za privremenu upravu Agrokora i za to bili plaćeni. ''Vještak mora biti neutralan i nepristran'', ocijenio je Nobilo.

Nezadovoljna strana ima pravo žalbe

Prije odluke optužnog vijeća novinarima se obratio prvookrivljeni bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić koji je rekao da očekuje pobjedu ''kakva god odluka bila'', a kazao je kako je kazneno prijavio glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek i tužiteljicu Sani Ljubičić.

''Oni to sve stavljaju u ladicu, ali se informacije sve više otvaraju'', rekao je Todorić prije početka sjednice optužnog vijeća.

Nakon odluke optužnog vijeća o zakonitosti vještačenja financijskog vještaka Ismeta Kamala, nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu, koji je već jednom prihvatio žalbe obrane i vratio Županijskom sudu to vještačenje na kojem se temelji optužnica u slučaju Agrokor.

Kamal je u veljači i ožujku ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz kojeg branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Gost Dnevnika Nove TV Todorić: "Prije 6 godina oteli su mi kompaniju, a dosad su pale tri optužnice. To je sramota. Obveznice? Mislio sam da to skupljaju da mene isplate"

Vještačenje stajalo državu 8,6 milijuna kuna

Prvookrivljeni u aferi "veliki Agrokor" i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala, održano početkom studenoga prošle godine, zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora je odbijen.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8,6 milijuna kuna, nezakonit, jer ga je umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene