Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se još radnih dozvola

Vodi se borba za svakog čovjeka: Znate li zašto se ne otvaraju nova prodajna mjesta?

Aktualno Galerija Strani radnici - 1 Strani radnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici - 2 Strani radnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici - 3 Strani radnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Strani radnici - 4 Galerija 1/4 >>
I ove sezone vodit će se borba za svakog radnika. Dosad je izdano već više od 36.000 radnih dozvola za strane radnike, a to je tek početak jer radnika nedostaje puno više. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Cherryl s Filipina radi u jednom zagrebačkom restoranu i nije jedina strana osoba koja ondje radi.

"Jako mi se sviđa ovdje. Uživam u Hrvatskoj, ljudi su jako dragi i veoma slični Filipincima. Osjećam se kao da mi je ovdje drugi dom", rekla je.

Stranih radnika u Hrvatskoj sve je više zbog manjka domaće radne snage. Od početka godine izdano je više od 36.480 radnih dozvola, a traži ih se još toliko.

"Te se brojke iz dana u dan povećavaju, pogotovo s dolaskom sezone. Puno mladih otišlo je raditi van, pa su pomoćna zanimanja poput kuhara jako deficitarna", rekao je Andrej Janjić, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Pročitajte i ovo Potraga za čistačicama - 5 Sezona pred vratima Njihov je posao među 10 najtraženijih u Hrvatskoj, ali nitko ga ne želi raditi: ''Koliko ih je meni reklo - ne mogu, ja sam na rubu živaca''

Deficit radnika postoji i u građevini, ali i trgovini. Tamo gdje ih drastično nedostaje radi se skraćeno, ako se uopće i radi.

"U malim sredinama čak ima slučajeva da se radi samo jedna smjena do dva sata. Znam da dobar dio trgovaca ima pripremljena nova prodajna mjesta koja ne otvara jer ne može naći zaposlenike", rekao je Marin Evačić, predsjednik Udruge trgovina Hrvatske udruge poslodavaca.

Nedostaje prodavača, a teško je naći i mesara. Jezična barijera strane radnike preusmjerava pak na slaganje polica ili poslove u skladištu.

"Pitanje je je li im Hrvatska samo prolazna stanica za put dalje pa se ne trude naučiti jezik. Ako namjeravaju ostati, onda se obično potrude", rekao je Evačić.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Tri godine od potresa Tomašević osudio rasističke napade na strane radnike: "Drago mi je da su te budale uhvaćene, očekujem najoštrije kazne"

Za deficitarne sektore, osim radnika iz regije, Azija je obećani izvor radne snage.

"Dio radne snage ovdje se udomaćio i ima dobre uvjete. Prema posljednjim podacima, prosječna neto plaća je 1095 eura, što je mnogima mamac da dođu i ostanu u Hrvatskoj na dulje razdoblje", rekao je Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada.

Dok Hrvati trbuhom za kruhom biraju Njemačku, Austriju ili Irsku, nekima je i Hrvatska obećana zemlja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene