Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK PLENKOVIĆA I CERARA

Ivana Petrović sa summita EU: "Po temama je ovo cijela musaka"

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Bruxellesu traje dvodnevni summit zemalja Europske unije na kojem se najviše govori o Brexitu, obrambenoj politici i migracijama. U petak će se na marginama summita sastati hrvatski i slovenski premijeri, Andrej Plenković i Miro Cerar.

Premijer Andrej Plenković sastat će se u petak sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Premijer Plenković je rekao da će se naći, ali nije govorio o čemu će razgovarati niti je otkrio s kakvim stavovima ide na taj susret.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Granično pitanje Cerar neće bilateralno rješenje, prijeti pravnim koracima Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Savudrijski ribari "Prepucavanja će prestati kad političari ocijene da na ovoj temi više ne mogu skupiti bodove"

Jednako je tajnovit bio i premijer Cerar, ali je rekao da je ovo šesti sastanak između njega i premijera Plenkovića, kao i na razini radnih skupina dviju vlada. Rekao je da je Slovenija potpuno spremna, da nema više vremena za čekanje i da očekuje veću kooperativnost Hrvatske po pitanju rješenja granice na kopnu.

Podsjetit ću, uz ostalo, Svetu Geru je arbitražni sud dodijelio Hrvatskoj. Rekao je da nema ovlasti micati vojsku sa Svete Gere, a ostao je nerazriješen onaj dio granice koji obuhvaća Kanal svetog Odorika. Tu je sud izdao samo preporuku.

Moj je dojam da će se u ovom slučaju tražiti neko treće, inovativno rješenje s obzirom na to da je Europska komisija u prvom trenutku rekla da se ta presuda mora poštovati, a nakon toga su izjavili da je to i bilateralno pitanje.

Musaka od summita

Ovaj summit je po temama cijela musaka: red Brexita, red obrambene politike i red migracija. Izdvojila bih migracije kao najzanimljivije zbog toga što još uvijek izazivaju nesuglasje unutar zemalja članica, odnosno većina zemalja članica podržava načelo solidarnosti. Među njima je i Hrvatska koja kaže da je to jedno od ključnih načela na kojima počiva EU.

Premijer je rekao da je Hrvatska uplatila 200 tisuća eura u fond za Afriku i da će Hrvatska sudjelovati po načelu solidarnosti u politici migracija Europske unije, sukladno njenim kapacitetima.

Međutim, tome se protive zemlje Višegradske skupine (bez Slovačke). Unatoč presudi Europskog suda one smatraju da takva politika nije dobra. Ali solidarnost je solidarnost. Ne mogu te zemlje, koje inače dobivaju jako puno iz EU fondova, tražiti solidarnost kad su u pitanju kohezijski fondovi, a kad su u pitanju migranti jednostavno je negirati. To nije moguće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene