Što lokalne vlasti poduzimaju po pitanju odlaska mladih i otvaranju prilika za nova radna mjesta?

Galerija Ivan Vrkić i Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) +0 Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka (Foto: Dnevnik.hr)

Dio poteškoća te vrste pokušava se riješiti novcem iz EU fondova. Osijek i Osječko-baranjska županija su među prvih pet u zemlji po uspješnosti, a o tome što se još poduzima razgovarali smo u Dnevniku Nove TV s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem.

Vezani članci Ilustracija Pogledajte koliko su porasle plaće u Zagrebu: U jednoj djelatnosti prosječno zarade gotovo 2000 eura Ivan Malenica Hoće li napokon biti ukinuti ugovori o dosmrtnom uzdržavanju? Malenica: ''Puno je problema u praksi''

Kada Osječani mogu očekivati nova i bolje plaćena radna mjesta?

Uskoro. Prema onome što nam se čini, ušli smo u prostor IT sektora koji je najbrže rastuća industrija. Poduzeli smo niz konkretnih projekata i radnji, od toga da zamijenimo zemljište, osiguramo mogućnost novog prostora za mlade poduzetnike. Ali isto tako velika svjetska tvrtka Nikola Tesla Ericson, najavljuje dolazak. U završnoj su fazi priprema i uzdamo se da će u prvo vrijeme stotinjak, a za godinu dvije, dvjesto, tristo mladih inženjera biti zaposleno. To je sigurno nova vrijednosti. Uzdamo se da će to vrlo brzo ići i okrenuti cijelu ploču u gradu Osijeku. Ja kao političar ne mogu reći da dolaze bolja vremena. To moraju reći ljudi. Dok oni ne osjete, samo neupućen čovjek može govoriti da se nešto događa. Ali svaki dan mogu raditi na tome da bude bolje i to činim zajedno s cijelim svojim poglavarstvom.

Hoće li ti mladi inženjeri ovdje doista imati plaću poput onih u Europi?

Apsolutno. I sada oni zarađuju plaću u svijetu, a žive i rade ovdje. Od sada će svijet dovoditi ovdje, imati svjetsku plaću, a imati domaće uvjete. Sigurno da u takvim emocijama u domaćem prostoru da imaju zadovoljstvo, I kad imaju novac, onda je slika i kompletno zaokružena i ova zajednica postaje pravo mjesto za život.

Što je s poduzetnicima, obrtnicima, praznim lokalima u gradu – kako njih potičete?

Potičemo ih na različite načine. Dajemo gotovo besplatno ili za kunu te prostore. U ovoj godini izdvajamo oko dva milijuna poticajnih sredstava za poduzetnike. Sljedeće godine ćemo i daleko više, jer ćemo smanjiti subvencije poduzećima, prebaciti to na poticaje za poduzetnike. Shvatili smo da nema ništa od očekivanja i svijeta, nego od naših ljudi, u njih ulagati. Dobar primjer je kad ih primamo i kada raspisujemo natječaje – oni se pojavljuju, prethodne godine su imali pet zaposlenih, ove imaju 15 i 20. To je sinergija i znak da jačamo samopouzdanje naših ljudi, da se otvaraju nova radna mjesta i to je perspektiva za razvoj ovoga našeg središta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju