Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje na žrtvu

Plenković u Škabrnju stigao sa Šimpragom: Mještani i branitelji okrenuli im leđa - "Sramite se!"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u Škabrnji. Prilikom polaganja vijenaca mještani i branitelji okrenuli su mu leđa zbog dolaska Anje Šimprage, potpredsjednice Vlade iz redova SDSS-a.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je posjetio Škabrnju, u prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TUŽNA OBLJETNICA Objavljen program komemoracije u Vukovaru: Milanović neće biti u Koloni sjećanja

Pročitajte i ovo Kata Lozančić Dan sjećanja na žrtvu Vukovara I dalje traje potraga za najmilijima: "Tražim mamu i tatu, osjećam se jadno, nemam im gdje ni svijeću upaliti"

Nakon polaganja vijenaca ispred Središnjeg križa kod Spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu te ispred Spomen-obilježja masovne grobnice dogodio se incident u kojem su mještani i branitelji okrenuli leđa Vladinu izaslanstvu, prosvjedujući tako zbog dolaska Anje Šimprage, potpredsjednice Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke. 

Andrej Plenković u Škabrnji Okrenuli leđa u Škabrnji (Foto: DNEVNIK.hr)

"Sramite se!" viknuli su mještani izaslanstvu Vlade.

Andrej Plenković u Škabrnji Okrenuli leđa u Škabrnji (Foto: DNEVNIK.hr)

Plenković je rekao da je čuo i vidio reakciju mještana. "Ovo nije prvi put da predstavnici SDSS-a sudjeluju u Danu sjećanja u svojstvu članova hrvatske Vlade. Potpredsjednica Vlade ovdje je da bi odala počast i poslala poruku mira i pomirenja.

Ona je došla u dobroj vjeri da se pokloni žrtvama i pokaže pijetet. Ja razumijem teške traume obitelji onih koji su stradali, ali isto tako mi se moramo kretati kao društvo prema međusobnom povjerenju i pomirbi i dolazak potpredsjednice Šimprage nije ništa što bi odudaralo od te ideje. To je jedini put prema naprijed, suživot i pomirba", rekao je Plenković. 

"Nema dogovora", odgovorio je na pitanje je li možda bio plan da se izbjegne susret s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji je danas u Vukovaru, dok će Plenković biti u petak. "Mi smo organizirali svoje obveze najbolje što smo mogli. U Vukovaru su ministri Medved i Banožić", rekao je kratko.

Anja Šimpraga kazala je kako je došla iskreno i čista srca i nada se da će biti zajedno sa svima i otići na misu i pokloniti se. "Nije jednostavno, no ja sam došla čista srca i znam da sam na pravom putu i nadam se da će doći jednom vrijeme da se izmirimo i nastavimo dalje i da živimo život, a ne suživot", komentirala je negodovanje domaćina na njezin dolazak u Škabrnju. 

Novinarka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić u Škabrnji je potražila odgovore od mještana o tome zašto je došlo do takve reakcije.

Jedna od onih koja je okrenula leđa predstavnicima Vlade bila je gospođa Rada Ivković, supruga prvoga poginulog branitelja iz Škabrnje. "Ovo nije incident, bilo je spontano, mislim da nije ni vrijeme. Ovih dana Škabrnja je puna tuge i boli, ima dana, mogla se pokloniti 365 dana, danas nikako."

Škabrnja se prisjeća teške prošlosti

Škabrnja je ovih dana obavijena velom tuge.

"Nema kuće koja nije izgubila svoje voljene tog jutra", rekla je Dinka Bilaver iz Škabrnje.

O tom jutru, 18. studenoga 1991., rijetki imaju volje govoriti. Jer i toliko godina poslije emocije su jake.

"Težak osjećaj. Već to od večeras počinje i do 19., kad se sjetiš sve što su radili. Već su navečer počeli, tenkovi, granate bacali", kaže Zoran Ražov, zvonar mjesne crkve.

To ravnokotarsko mjesto u jednom je danu ostalo bez 63 duše. Danas Škabrnja ima nešto više od 1700 stanovnika. Načelnik kaže: prošlost nikada zaboraviti neće, ali gledati u budućnost moraju.

"Ima dosta mladih, ljudi se sve više okreću ruralnom turizmu, OPG-ove povezuju s turizmom, zadovoljni smo time kako Škabrnja napreduje", optimističan je Ivan Škara, načelnik Općine Škabrnja.

Bolje sutra Škabrnje su djeca, koja učiteljičine riječi upijaju kao spužve. Zahvaljujući terenskoj nastavi znaju za što su i za koga ginuli njihovi djedovi.

"Događalo se to da je ovdje bio rat i poginulo je mnogo žrtava", kaže Leo, a nadovezuje se Šime: "Jako smo ponosni što su dali život za nas, da bismo mi mogli ovdje danas živjeti."

Za branitelje imaju samo jednu poruku: "Hvala vam za našu domovinu."

Hvala braniteljima sutra će reći mnogi, u koloni sjećanja.

Sloga - najčešće je to izgovarana riječ kad se spomene Domovinski rat. Međutim, sloge i dalje nema između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. Razjedinjeni su oko dolazaka u Vukovar i Škabrnju. Premijer Plenković danas posjećuje Škabrnju, a predsjednik Milanović to će učiniti sutra.

I to će biti prvi put da je jedan predsjednik u koloni sjećanja u Škabrnji, odakle stiže apel državnom vrhu.

"Pa da bar na ove dane budu dostojanstveni, za sve naše pale branitelje i civile", poručuje načelnik Škara.

Za Škabrnju su strašni zločini u ratu i dalje rana koja ne zacjeljuje.

Program u petak u Škabrnji počinje u 9 sati, a dolazak predsjednika Milanovića najavljen je u podne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene