Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mostovac i gradonačelnik Omiša, Ivan Kovačić izazvao je pravi šok na hrvatskoj javnoj i političkoj sceni svojom otvorenom porukom Domoljubnoj koaliciji, prije svega HDZ-u; 'Ko vas je..!' Odnosilo se to na izbor Ivana Škaričića za predsjednika ogranka HDZ-a u Omišu.


Ivan Kovačić izjavio je tada da i daljnja suradnja s HDZ-om više nije moguća, a dao je i ostavku na mjesto predsjednika Kluba Mosta.

Vezani članci Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Plenković o Milanovićevim izjavama: "Njegova misija su salve uvreda, da to napravi netko u HDZ-u imali bismo revoluciju" Zastupnici Mosta u Sabor su stigli s maskama koje nose inicijale ministra Ćorića - 6 HDZ-ovci o Mostovcima: "Jadničci. Ili siročići, ako Vam je draže. Ono kad nemaš suvislih ideja...

'Izrekao sam riječ koja znači da s nekim više ne želite imati posla. Bila je do kraja izravna i slikovita zato što je s druge strane poslana isto takva poruka, ali na sto puta perfidniji način. Bio sam jedan od najdosljednijih zagovaratelja izgradnje povjerenja između Mosta i Domoljubne koalicije, a oni su mi opalili plesku', izjavio je Kovačić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Na pitanje ima li više smisla suradnja Mosta i HDZ-a, odgovara: 'Ako netko kaže da ne želi izvršavati sadržaje iz sporazuma, a za to nema uvjerljive argumente, onda nema nikakvog manevarskog prostora za ostanak u Vladi.'

Kazao je kako je dosadašnja komunikacija Mosta i HDZ-a površna i neiskrena te da se pita ide li zbog toga i ovaj mandat u krivom smjeru kad su u pitanju temelji za reforme.

'Taktika ti ćeš meni spinat, a ja tebi prodat foru je loša. Mostova je odgovornost u tome što nismo postavili rok za imenovanja ministra, zamjenika i pomoćnika. Ali ima tu nešto zanimljivo. Most se optužuje da koči HDZ-ove kandidate, a do danas nije popunjeno više od 20 pomoćnika s njihove strane. I to zato jer nisu predložili nikoga. Namjerno!', kaže Kovačić.

Na pitanje je li svjesno zaljuljao brod vladajuće koalicije, odgovorio je kako se Mostovci koji su došli u ministarstva bore unutar tromih i promjenama nesklonih struktura stotina ljudi koji su iskadrovirale vlade i SDP-a i HDZ-a.

'A naivna javnost vjeruje da Most nešto koči. Lijevo-desni zajedno medijski puštaju spinove da je za sve kriv Most, a zapravo su udruženim pothvatom razvalili državu kao prostitutku, na redaljku', kaže Kovačić, no dodaje kako bi i on, da je birač Mosta, bio razočaran i nezadovoljan.

No, tvrdi i kako Most neće do zadnjeg dana podržavati Vladu samo da ostane u foteljama.

'Na jednom od sastanaka Mosta bilo je postavljeno pitanje bismo li podržali izlazak iz Vlade i nove izbore, i to uz ovakav oslabljeni rejting, ako bi Vlada krenula opasnim i krivim putem, odgovor je bio jednoglasan - za nove izbore, makar nestalo i Mosta', ispričao je gradonačelnik Omiša dodavši da je zbog toga miran u svom potezu.

Tvrdi da njegovi postupci nisu razjedinili Most već da je samo odučio ići odvojenim putem.

'Povukao sam potporu HDZ-u. Na moj glas više se ne može računati u kvoti saborske većine. Za svaku točku ću glasati onako kako odlučim kad čujem argumente sa svih strana', poručio je Kovačić za Slobodnu Dalmaciju.