Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzburkane strasti u HDZ-u

Anušić nakon smjene Tramišak: "To je bilo nepotrebno. Ali reterirao nisam"

Ivan Anušić otvoreno se protivio smjeni Nataše Tramišak, a sinoć je u Dnevniku Nove TV rekao da je njegova potpora premijeru neupitna. Danas je to ponovio.

Smjena Nataše Tramišak s mjesta ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a uzburkala je strasti u HDZ-u. Protiv njezine smjene bio je šef osječkog HDZ-a Ivan Anušić.

Iako se spekuliralo da će to dovesti do raskola u stranci, Ivan Anušić sinoć je u Dnevniku Nove TV poslao pomirljivije tonove govoreći da premijer ima njegovu neupitnu potporu. Danas je u Osijeku okupio novinare.  

"Smjena Nataše Tramišak bila je nepotrebna. To je nešto što ja ne mogu podržati. Sinoć na Županijskom odboru svi su jednoglasno potvrdili taj zaključak. Ali isto tako svi moramo znati, a znam i ja, naravno, članovi Vlade RH biraju se na prijedlog premijera Plenkovića. On je odlučio da će predložiti novog ministra", dodao je.  

"Ja nisam reterirao. Rekao sam da sam glasao protiv. Nije bila plebiscitarna podrška da se napravi rekonstrukcija da se smjeni Nataša Tramišak. Reterirao nisam. Naravno da bi bilo vrlo zanimljivo za javnost da sad krenemo rušiti Vladu. I da krenemo sa otkazivanjem povjerenja. Ja to napraviti neću. To sam rekao puno puta", dodao je. Komentirao je i nagađanja da je jedan od razloga za smjenu njezino odbijanje potpisivanje ugovora sa tvrtkom Omega Softwer: "To je sve pitanje za premijera. Ja je nisam smijenio. Ja sam je predložio."

Anušića nije iznenadila njezina izjava nakon smjene. Kaže da je predano radila svoj posao, i to s konkretnim rezultatima. Politički, kaže, nije nastupala. Naveo je kako je Tramišak žena s integritetom.

"Pitanje koje vi morate postaviti nije ni meni ni njoj", rekao je. Ne smatra da je ovo premijerova provokacija.

"Ako i jest, ja na njih neću padati. Ako se shvati kao provokacija, a ja je neću tako shvatiti, neću se ponijeti kao netko tko je isprovociran", kazao je. 

S Tramišak se čuo i dodao je da se ona vraća u Sabor, ali da će, iako dvije plaće ne može primati, pomagati Osječko-baranjskoj županiji. 

"Ako premijer nema povjerenja u mene, nema problema, ja mogu odstupiti s mjesta potpredsjednika stranke. Ali, koliko ja znam, povjerenje u mene nije dovedeno u pitanje. Nije to ovdje ni pitanje. Ja sam dužnosnik regionalne razine, izravno sam izabran. Moja je pozicija u nadležnosti mojih birača", kazao je.

"Teorija u kojoj se stalno na neki način u javnosti komunicira jest ta da 'ako ministar ne bude iz moje županije, moja županija neće dobiti ništa'. To je pogrešan način. Nažalost, to se puno puta tako i događa. Ministar je za cijelu Hrvatsku, ne za županiju. Očekujem od svih ministara da se svi tako ponašaju", rekao je da se ne boji za Slavoniju. 

Odbacio je teorije po kojima iza smjene stoji Vladimir Šeks

"Naši su odnosi stabilni, normalni i nastavit će se razvijati", govorio je o odnosu s premijerom.

"Naravno da je dobrodošao. Ja ga očekujem da dođe i vidi što je napravila bivša ministrica. Očekujem da surađuje s nama onako kako surađuje s ostalima", kazao je o novom ministru.  

"Poruka nije dobra. Ja sam protiv odluke. Ali ponovno vam moram ponoviti - premijer ima mandat. I na koalicijskom sastanku dobio je zeleno svjetlo za smjenu", ponovio je.

Novinari su ga pitali boji li se da će ih birači kazniti na izborima nakon što je smijenjena uspješna ministrica, Anušić je odgovorio: "Birači će imati prilike glasati za Natašu Tramišak."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene