Zaposlenici turističke zajednice iz Medulina o državnom su se trošku počastili su se desetodnevnim putovanjem u Dubai.

Galerija Istražuju svijet o trošku turističke zajednice, ilustracija Nenad Velenik, direktor TZ Poreč +0 Enco Crnobori, direktor TZ Medulin

Razlog puta u Dubai nije sajam ili promocija, nego stjecanje novog iskustva koje bi dodatno popravilo turistički krvotok Medulina. Nije ovo prvi put da njihovi djelatnici istražuju svijet o trošku turističke zajednice - takvim se putovanjima časte svake godine.

Vezani članci Burj Khalifa zasjala u hrvatskim bojama Najviši neboder na svijetu voli kockice: Burj Khalifa zasjala u hrvatskim bojama Colombo Port City Dubai dobio žestoku konkurenciju, ali glamurozni projekt naišao je na brojne kritike

Djelatnici TZ Medulin posjećuju znamenitosti Dubaija i namjera im je, tvrde, primijeniti dobru praksu na vlastito odredište.

"Benchmarking u Dubaiju"

„To je stavka koju imaju pravo koristiti vijećnici TZ-a kojih je ukupno devet. Vijećnici su ove godine odlučili da se ide na Benchmarking u Dubai“, kaže Enco Crnobori, direktor TZ-a Medulin.

Vijećnici sami donose odluku o tome gdje će putovati. To je njihov plan i program pa ne budi skroman, izaberu nešto atraktivno, skupo i daleko.

Na upit je li s njima na put išao i netko tko nije djelatnik TZ-a, direktor prvo odgovara: "Ne, mi, ono u zakonu što je to je... Netko eto ima i nekog člana obitelji, ali to si sami plaćaju", potvrdivši potom da su u Dubai išli i članovi obitelji djelatnika, ali o vlastitom trošku.

Dosad su, kad se zbroji i Dubai na svoje izlete potrošili gotovo milijun kuna. Posjetili su Tajland, Kubu, Indoneziju, Vijetnam, Kambodžu. Nerijetko na putovanja idu i članovi obitelji, ali i prijatelji, dok mještani od svega ne vide neku korist.

„Ne vidim ništa konkretno ništa dobro od toga što idu na put, a to ne donosi korist u Medulin“, kaže Bojan iz Medulina.

Praksa kakvu nemaju druge zajednice

Ovakvu praksu nemaju ni TZ-e koje najbolje posluju. Nenad Velenik, direktor TZ Poreč kaže kako takva putovanja kod njih ne postoje.

„Ne idemo na takva putovanja zato što tijela TZ nisu smatrala svrsishodnim odlazak. Mi imamo temeljne zadaće kojih se moramo držati i naravno vijeće odnosno Skupština TZ-a odlučuje gdje ćemo i kako ćemo putovati“; kaže Velenik.

Turističke zajednice financiraju se iz sredstava boravišne pristojbe i članarine, a to su sredstva koja uplaćuju turističke tvrtke i privatni iznajmljivači. Novac se koristi i za promociju odredišta, ali rijetko na studijska putovanja po željama zaposlenika.

U Ministarstvu turizma kažu kako svi troškovi putovanja moraju biti opravdani, a sama svrha putovanja mora biti predviđena u planu i programu rada turističke zajednice te izglasani od strane turističkog vijeća.

Ministarstvo turizma najavilo je pokretanje nadzora nad radom turističke zajednice općine Medulin.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju