Istraživanje Crobarometar koje donosi Dnevnik Nove TV govori, između ostalog, i o najboljim rezultatima HDZ-a i SDP-a u godinu dana.


HDZ I SDP – NAJBOLJI REZULTATI U GODINU DANA

HDZ i SDP prva su i druga stranka. HDZ u prednosti, no SDP je u ožujku smanjio razliku. Rastao je HDZ, ali malo više rastao je SDP. Donosi to istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV koje je proveo Ipsos Puls u prvih 15 dana ožujka na uzorku od 976 građana.

Vezani članci Marijan Kustić, izbori u Lici (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) HDZ pobijedio Darka Milinovića, ali dobio upola manje glasova nego 2017. Sami ne mogu oformiti vlast Davor Bernardić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) HDZ proziva Bernardića: "Zaboravio je da zbog vožnje u pijanom stanju nije podnio ostavku"

HDZ I SDP RASTU PRED IZBORE

HDZ trenutno uživa potporu od 30, a SDP od 23 posto. I za jednu i drugu stranku to je najbolji rezultat u godinu dana. HDZ je u konstantom rastu postotak po postotak 9 mjeseci. SDP ne pada, a u ožujku je rastao malo brže i razlika između dvije stranke je sada 7 posto.

S obzirom na statističku pogrešku, HDZ ima raspon potpore od 26,6 posto do 33,4 posto. Raspon potpore SDP-u je, s obzirom na statistički pogrešku, od 19,9 posto do 26,1 posto.

ŽIVI ZID U PAD, ORAH ZAUSTAVIO PONIRANJE – OSTALI NEBITNI

Živi zid bio je hit predsjedničkih izbora. Popeo se na 14,6 posto u veljači, ali u ožujku je potonuo na 11,6 posto. Sada se približio OraH-u koji je nakon mjeseci poniranja zaustavio pad u ožujku i završio je na 9,2 posto.

VELIKE STRANKE OD 2 ILI 1 POSTO

Slijedi niz stranaka od dva i jedan posto, no i za HDZ i SDP su to očito stranke važne za zadržavanje ili formiranje vlasti.

Bandićeva lista, uskoro stranka, ima potporu od 2,4 posto. A iznad dva posto je još HDSSB s 2,3 i BUZ na 2,2 posto.

Ispod dva posto su sve ostale stranke i to HSS kao i HSU na 1,5, HNS na 1,4, a Laburisti, kao i reformisti, su na 1,2 posto. Ostale stranke ukupno imaju 5,5 posto potpore birača, a neodlučnih je 7 posto građana.

DESNA KOALICIJA U PREDNOSTI

HDZ-ova koalicija, u kojoj je sedam stranaka, ima 31,3 posto potpore birača, a vladajuća koalicija predvođena SDP-om ima 25,6 posto. S obzirom na statističku podršku, raspon HDZ-ove koalicije kreće se od 27,9 posto do 34,7 posto. Raspon SDP-ove koalicije ide od 22,4 posto do 28,8 posto.

Živi zid bi dobio 12,1 a OraH 9,4 posto potpore.

Budući da je Hrvatska podijeljena u 10 izbornih jedinica, svog zastupnika mogla bi dobiti i Bandićeva lista koja uživa potporu od 3 posto, Laburisti s 2,2, kao i HDSSB s jednakim postotkom od 2,2 posto. Tu su i Reformisti na 1,3 posto. Ostale stranke osvajaju 3,9 posto, a neodlučnih je 9 posto birača.

STABILNO PESIMISTIČNI I NEZADOVOLJNI VLADOM

Većina Hrvatske je pesimistična i nezadovoljna Vladinim politikama. Ali nezadovoljstvo ne raste. Moglo bi se reći da je ono zaustavljeno već drugi mjesec.
Tako 74 posto građana misli kako zemlja ide u lošem, a njih 18 posto u dobrom smjeru. Ne zna njih 8 posto.
Isto tako Vladinim mjerama nije zadovoljno 73 posto birača, a zadovoljno je njih 22 posto, dok ne zna njih 5 posto.

TRI INSTITUCIJE – ŠKOLSKE OCJENE – NIKAD BOLJE

Kada bi se ocjenjivale školskim ocjenama, tri institucije nikad bolje ocjene ne bi dobile u zadnjih godinu dana. Predsjednica u ožujku ima ocjenu 3,23. U 12 mjeseci ta institucija nije imala tako dobru ocjenu. No slično je i s Vladom koja dobiva dvojku i ima 2,13, a Hrvatski Sabor, iako ima „dvojku“, prošao je najbolje u godinu dana s ocjenom 2,04.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook