Javnost je uznemirila vijest kako je u Hrvatsku uvezen hemoglobin iz Južne Koreje u vrijednosti od gotovo milijardu kuna.


Ministar za ovo nije znao, a oporba traži odgovore. Struka pretpostavlja da je riječ o uvozu sirovine za preradu i daljnji izvoz.

Vezani članci Koronavirus u Njemačkoj Na planetu više od 72 milijuna zaraženih, Njemačka ima veći dnevni broj novih slučajeva od druge najmnogoljudnije zemlje Koronavirus u Južnoj Koreji, ilustracija Izbjegavali lockdown, a sada je i on opcija: Došao im treći val epidemije, dnevni rast novih slučajeva veći nego u ožujku

Bivšeg ministra zdravstva Sinišu Vargu ta je vijest zabrinula. Točnije, u prvih 9 mjeseci prošle godine, vrijednost uvoza medicinskih i farmaceutskih proizvoda, među kojima je i hemoglobin, bila je 970 milijuna kuna.

"Također se radi o doradi tih proizvoda i ponovnom izvozu nakon dorade", kaže Marko Krištof iz DZS-a.

Sve zanima jedno. "U koju svrhu se uvozi taj hemoglobin, koji je njegov slijed i kamo se on dalje plasira?", pita Varga.

Aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić na naš upit tek odgovara kako o ovome slučaju nema saznanja te će se raspitati u koju svrhu je hemoglobin uvezen. A u Zavodu za statistiku objašnjenje je vrlo kratko. "Očito se radi o nekom postrojenju ili nekoj tvrtci koja ima neke dorade ili neke slične aktivnosti provodi u RH", dodaje Krištof.

Pretpostavlja se kako je riječ o preradi za tvorničke lijekove. "Hemoglobin se koristi za proizvodnju tvorničkih lijekova. Dakle, lijekova kao što je eritropoetin i on je zapravo tvornički lijek", ističe Irena Jukić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu.

A taj lijek pomaže osobama koje imaju anemiju.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr