Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I za djecu ima novca kad se novac želi naći. Istražili smo koliko hrvatski gradovi pomažu obitelji nakon najsretnijeg događaja, rođenja djeteta. Razlike su goleme. Maleno Blato izdvaja čak 60 tisuća kuna, a razvijena Velika Gorica samo 1.500 kuna.


Grad Zagreb za prvo dijete izdvaja tri tisuće i šesto kuna, drugo sedam i dvjesto i treće čak 66 tisuća, isplativo u obrocima u nekoliko godina. No, roditelji moraju pet godina biti prijavljeni u Zagrebu. Split nema taj problem, ali potpora je znatno niža, tisuću i petsto kuna svoj novorođenoj djeci. Rijeka tisuću, plus tisuću obiteljima koje su u socijalnom programu, a Osijek četiri tisuće. Za dvije mlade majke iz Velike Gorice, Sandru Pešut i Danijelu Zuanović, međutim, potpora je jednokratna i iznosi 1.500 kuna, bez obzira koje je to dijete po redu.

Vezani članci Poplava u Kokorićima - 2 Godinama se neće oporaviti od poplave, ali računi im i dalje stižu: "Ovo je trebao biti najljepši Božić, a tuga se ne može izmjeriti" Naknada za boce od mlijeka odgođena - 4 Na čekanju: Zasad ništa od povratne naknade za boce za mlijeko

'To je stvar ljudi u lokalnoj upravi, njihove svijesti o tome koliko su im djeca bitna', rekla nam je Renata Jelušić iz Udruge Roda. A svijest, očito, ponajviše ovisi o financijskoj težini. Malo Blato na Korčuli s šezdeset tisuća kuna za treće dijete primjer je koji malo tko slijedi. Država daje svoj doprinos, svima jednako. 'Za opremu novorođenog djeteta Vlada RH daje dvije tisuće i tri stotine kuna', istaknuo je Stjepan Adanić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji.

Taj se iznos isplaćuje putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Iako premalena, djeca imaju svoje potrebe, a ponekad su one veće i skuplje od potreba odraslih. 'Tu naknadu potrošite za tjedan dana, recimo', rekla nam je majka Danijela s početka priče. Većina roditelja, posebno oni koji žive u gradovima i općinama s malim potporama stoga bi bili sretni da se one koliko-toliko ujednače, jer, za prve dane s prinovom uz koju kunu više svakako je lakše.