Mnogi o tome ne razmišljaju, pa nije loše upozoriti. Naime ljudsko tijelo je savršen, ali ipak jako osjetljiv sustav.

Galerija


Osobito je osjetljiv krvožilni sustav. Naše krvne žile na hladnoći se sužavaju i krv kroz njih teško prolazi. Tada raste takozvani gornji tlak, što može dovesti do pucanja nekih krvnih žila.

Vezani članci Stiže nam hladni val - 2 Prava zima je pred vratima pa budite oprezni! Dolaze nam velike hladnoće: "Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom“ Hladnoća u Rusiji Kad se temperatura spusti ispod -30 stupnjeva, počinju se događati stvarno bizarne stvari

Zimu ne voli ni naše srce. U srcu se također stisnu krvne žile i onda ono mora uložiti golem napor za slanje krvi u sve dijelove tijela.

Izrazito hladan zrak ne vole ni pluća - kada udahnemo hladan zrak dolazi do stezanja plućnog tkiva. Na taj se način dišni putevi štite od nečega što im smeta.

Koža jako puno trpi zbog hladnoće, jer je prva na udaru. Zbog stisnutih krvnih žila i slabije cirkulacije - nastaju ozebline. I nakon samo 15 sekundi na vrlo niskim temepraturama koža se počne smrzavati.

Često se kao idealno sredstavo za zagrijavanje spominje alkohol. No, riječ je o varljivom učinku i po zdravlje vrlo opasnom.

Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, čime se povećava gubitak tjelesne temperature i onda se organizam brže pothladi.

Treba piti tople napitke poput čaja ili jesti tople juhe. Slojevito se odjenuti i uživati, po mnogima, u najljepšem godišnjem dobu.