Mnogi o tome ne razmišljaju, pa nije loše upozoriti. Naime ljudsko tijelo je savršen, ali ipak jako osjetljiv sustav.

Galerija +0 Utjecaj niskih temperatura na ljudsko tijelo (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Osobito je osjetljiv krvožilni sustav. Naše krvne žile na hladnoći se sužavaju i krv kroz njih teško prolazi. Tada raste takozvani gornji tlak, što može dovesti do pucanja nekih krvnih žila.

Vezani članci Ilustracija Sve miriše na - snijeg? Vraća nam se prava zima: Problemi u prometu, poplavljene rive, olujni vjetar i hladnoća Vremenski ekstremi: Ilustracija - 8 Vremenski ekstremi diljem svijeta: Kaos zbog magle u Indiji, u Rusiji debeli minusi, a u SAD-u oluja guta sve pred sobom

Zimu ne voli ni naše srce. U srcu se također stisnu krvne žile i onda ono mora uložiti golem napor za slanje krvi u sve dijelove tijela.

Izrazito hladan zrak ne vole ni pluća - kada udahnemo hladan zrak dolazi do stezanja plućnog tkiva. Na taj se način dišni putevi štite od nečega što im smeta.

Koža jako puno trpi zbog hladnoće, jer je prva na udaru. Zbog stisnutih krvnih žila i slabije cirkulacije - nastaju ozebline. I nakon samo 15 sekundi na vrlo niskim temepraturama koža se počne smrzavati.

Često se kao idealno sredstavo za zagrijavanje spominje alkohol. No, riječ je o varljivom učinku i po zdravlje vrlo opasnom.

Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, čime se povećava gubitak tjelesne temperature i onda se organizam brže pothladi.

Treba piti tople napitke poput čaja ili jesti tople juhe. Slojevito se odjenuti i uživati, po mnogima, u najljepšem godišnjem dobu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju