Poljoprivrednike nagodinu čeka niži PDV i to na repromaterijal poput umjetnog gnojiva, ali i sadnice te stočnu hranu. No, hoće li hrana na policama trgovina pojeftiniti bude li proizvodnja, primjerice pšenice i mlijeka jeftinija?


Muzne krave Kristijana Pandeka mjesečno pojedu dvadesetak tona stočne hrane. Od prvog siječnja Kristijan će ju kupovati po nižoj stopi PDV-a. "Nisam još računao uštedu, to vam ne mogu reći, ali u svakom slučaju riječ je o velikim iznosima", kaže Pandek.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Marić: "PDV ćemo smanjiti prije uvođenja poreza na nekretnine" Slika nije dostupna Dva ministra suprotno o istom: 'Ovo govori više o rogovima u vreći nego da Vlada zna kuda ide'

Prema sadašnjem izračunu, po stopi PDV-a od 25 posto, Kristijan za tonu umjetnog gnojiva izdvaja 3700 kuna. Po stopi PDV-a od 13 posto izdvajao bi 300 kuna manje - 3400 kuna.

Iduće godine ratari će i sjeme plaćati jeftinije. "Čim se smanjuje postotak nama su ulazne cijene manje i odmah smo malo profitabilniji što se tiče proizvodnje", kaže nam ratar Josip Šipoš.

A što se tiče cijena hrane na policama trgovina? Ministar je uvjeren da će i one biti niže.

"To znači definitivno manje troškove za naše poljoprivrednike, pogotovo za one koji nisu u sustavu PDV-a, a to je velika većina njih. Za one koji su u sustavu to znači veću likvidnost. Vjerujem da će to dovesti do nekakvog smanjenja samih proizvoda na tržištu", kaže Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

No, proizvođači se s ministrom ne slažu. Litra mlijeka u trgovini ponegdje stoji manje od tri kune. Za farmere neizdrživo. "Mlijeko ne može pojeftiniti jer je već sad plaćeno daleko ispod proizvodne cijene. Mi tu nemamo nikakvog prostora, cijena mlijeka mora ići gore jer mi inače nećemo opstati", kaže Pandek.

No, s nižom stopom PDV-a Hrvatska bi trebala biti konkurentnija na europskom tržištu, smatraju u udruženju Croatiastočar. "Za očekivati je da bi se siva zona trebala smanjiti. Samim time bi se stvorili uvjeti i za povećanu proizvodnju i za povećanu vrijednost prodanog proizvoda. Sve bi to skupa trebalo kompenzirati onaj dio manjeg udjela koji primarna poljoprivredna proizvodnja i prateća industrija plaćaju proračunu", kaže Branko Bobetić iz Croatiastočara.

Od zemalja u okruženju, Hrvatska ima najveću stopu PDV-a za poljoprivredu. Srbija i Bosna i Hercegovina su na 17 posto, a Slovenija na 9 i pol posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr