Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istra, hrvatska županija oduvijek najotvorenija za europska ulaganja i savjete ovog je puta složna: odlučno 'Ne' Rockwollu kakav je sada.


Tvornica kamene vune tek je bila počela s probnim radom a već je dobila privremenu zabranu rada zbog onečišćenja. Pritiscima iz Europske Unije ovoga puta zajedničko 'Ne' kažu i Istrani i župan Jakovčić.

Vezani članci Posječene masline - 1 Lopovi ukrali masline stare i do stotinu godina! Uzimaju ih za ukras, a za sobom osim rupa u zemlji, ostavljaju ogromnu novčanu štetu Istarski stožer poziva na poštivanje mjera Hladan tuš iz Berlina: Njemačka i Istru uvrstila na listu rizičnih područja, uz još jednu hrvatsku županiju

Zbog privremene zabrane rada pismo u Hrvatsku stiglo je i iz Europske komisije u kojem stoji da bi taj slučaj mogao negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora.

'Želim javno poručiti da nikakvi pritisci neće uroditi plodom, netočno je da je ugrožena pravna sigursnot investitora', rekao je istarski župan Ivan Jakovčić.

Dok se političari dopisuju a Rockwool otklanja nedostatke i planira početi s radom - stanovnike Istre, pogotovo one koji žive u blizini tvornice i čije je zdravlje bilo ugroženo i dalje nitko ništa ne pita.

Pritisak iz Europe je logičan, jer tko bi se tek tako povukao nakon investicije vrijedne oko 75 milijuna eura. Istarsko 'Ne' ovoga bi puta moglo biti tek šapat koji se ne čuje. A kada tvornica ponovno proradi mnogim će se istranima smrknuti kao što se danas smrklo nebo nad Učkom. 

Više u video prilogu.