Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istrage o kontreverznim pilulama Yasmin neće biti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li bolest 32-ogodišnje Ivane Grgić, oboljele od tumora bubrega, povezana s kontracepcijskom pilulom Yasmin? U osječkoj bolnici, u kojoj se Ivana liječi, o tomu ne žele govoriti. I dok se slučajevi kobnih nuspojava Yasmina gomilaju, a broj korisnica smanjuje, ministar Milinović odlučan je: 'Istrage neće biti'.

Ministar zdravstva, inače ginekolog, u piluli Yasmin ne vidi ništa sporno. Ni mjesec dana nakon prve smrti, te ukupno pet slučajeva koji se povezuju s tom pilulom, za istragu - tvrdi nema potrebe.

Pročitajte i ovo Četiri sata razgovora bez konkretnih jamstava (Foto: Dnevnik.hr) - 3 AGONIJA SE NASTAVLJA Sastanak o restrukturiranju Uljanika bez ministra i sindikata: "Očito je to namješteno" Mreža Hitne pomoći u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Ukupno 914 timova Analiza Dnevnika Nove TV: Kako izgleda mreža Hitne pomoći u Hrvatskoj?

'Pa isto tako ako vi popijete apaurin, ako popijete veću dozu nuspojava je da ste pospaniji, a takva se nuspojava pojavljuje i kod ostalih lijekova, dakle ništa što nije opisano. Zasad je potrebna samo malo veća kontrola ginekologa', rekao je Darko Milinović, ministar zdravstva.

No kontrole ginekologa u slučaju Ivane Grgić koja leži u osječkoj bolnici nije ni bilo. Zbog zaštite privatnosti, liječnici se ne žele očitovati o njezinom stanju, no suprug Željko sumnja u Yasmin.

>> VIDEO: Osječanka nova žrtva Yasmina?!

>> Zadar: Hospitalizirana nova žrtva pilule Yasmin?

>> Zbog kontracepcijskih tableta Yasmin dobila trombozu

>> Slučaj Yasmin: Slovenka jedva preživjela plućnu emboliju

Slučaj Ivane Grgić peti je koji se u posljednjih mjesec dana veže uz štetnost pilula Yasmin. Lavinu je pokrenula smrt Zadranke u splitskoj bolnici. Nakon toga - slučaj embolije pluća koju je preživjela Puljanka. Ta je bolest za mladu Riječanku bila kobna. Zbog tromboze venskih sinusa u Zadru je hospitalizirana još jedna djevojka.

Ginekolozi su zasuti upitima uplašenih pacijentica. Nakon brojnih problema, pilula Yasmin, koja je među djevojkama bila omiljena jer ne zadržava vodu, naglo gubi na popularnosti.

'Povećan je oprez kod pacijentica, mnoge od kojih bi prešle na neki drugi preparat, a povećan je oprez i kolega liječnika, tako da smo svi malo više oprezniji, što i nije loše. Na kraju će to biti dobro za naše pacijentice', rekao je jedan ginekolog.

Slučajevi kobnih nuspojava zabilježeni i su u susjednoj Sloveniji, kao i u drugdje u Europi, no povlačenja s tržišta zasad nije bilo. Yasmin će se tako i dalje izdavati i u hrvatskim ljekarnama.

'Nema nikakvog razloga da se on povuče za tržišta, nema nikakvog razloga panici', dodaje ministar zdravstva Darko Milinović.

No u panici je Željko Grgić, koji sa strepnjom očekuje vijesti o bolesnoj supruzi. No je li za njezino stanje uistinu kriva kobna pilula, nikada sa sigurnošću neće znati. Država je trenutačno zabavljena nekim drugim istragama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene