Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta istraga

'Pali' na prijevarama s PDV-om: Udružili snage i oštetili proračun za najmanje 5 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devetorku se sumnjiči da su tijekom 2019. i 2020. godine izrađivali neistinite fakture prema kupcu robe iz EU, a na koju PDV prema zakonu trebaju obračunati prilikom prodaje u Hrvatskoj.

USKOK je, na temelju kaznenih prijava PU bjelovarsko-bilogorske i Samostalnog sektora za financijske istrage Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetoro hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva zbog sumnje da su se udružili i utajili porez.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi

Osnovano se sumnja da su se tijekom ove i prošle godine u Zagrebu i drugim mjestima u Hrvatskoj povezali u zajedničko djelovanje. Prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, trgovačka društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica EU nisu dužna plaćati PDV-a prilikom preuzimanja robe već su odgovarajući iznos PDV-a dužni obračunati, prijaviti i platiti u državni proračun prilikom prodaje robe u Hrvatskoj. Pri organizaciji nabave robe od inozemnih dobavljača, kao prividne kupce i prodavatelje robe koristili su trgovačka društva kojima su stvarno upravljali neki od okrivljenika na način da su s inozemnim dobavljačima dogovorili ispostavu ulaznih računa, a potom su izrađivali neistinite izlazne fakture prema stvarnom kupcu robe.

Sukladno zajedničkom planu su okrivljenici preuzimali uloge odgovornih osoba prijevarnih društava, a zatim su sukladno planu angažirali i druge osobe kao formalno odgovorne. Potom bi knjižili neistinite fakture tih prijevarnih društava stvarnom kupcu robe te po toj osnovi neosnovano umanjili obvezu PDV-a i to za ukupno najmanje 5.151.021,61 kuna. Za taj su iznos neosnovano umanjili obvezu plaćanja PDV-a i okoristili se za najmanje 2.252.683,00 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene