Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iskorak i Kontra na konferenciji za novinare izrazile su zadovoljstvo presudom Općinskog suda u Varaždinu u korist asistenta koji je fakultet za diskriminaciju po spolnoj osnovi.


Asistent Dario Krešić tužio je varaždinski Fakultet organizacije i informatike za diskriminaciju po spolnoj osnovi, tvrdeći da ne može napredovati jer mu se to na fakultetu brojnim postupcima onemogućuje.

Vezani članci Gruzijci prosvjeduju zbog novinara pretučenog u napadu na LGBT zajednicu - 4 Stotine ljudi izašle na ulice: Gruzijci prosvjeduju zbog smrti novinara pretučenog u napadu na LGBT zajednicu Hrvoje Zekanović Zekanović u Saboru podržao Grmoju: "To što mu se događa je nečuveno, pravda je na našoj strani. Nije svako ponašanje jednako vrijedno"

Općinski sud u Varaždinu 12. srpnja donio je nepravomoćnu presudu u njegovu korist. Sud je utvrdio da je povrijeđeno njegovo pravo na jednako postupanje te da ga se uznemiravalo, a fakultetu je zabranjeno poduzimanje radnji kojima bi se Krešića sprječavalo u napredovanju.

>> Delegacija EU o Gay Prideu: 'Bilo kakva diskriminacija bit će zabranjena'

Sanja Juras iz Kontre naglasila je kako je presuda varaždinskog suda važna za sudstvo u Hrvatskoj jer ono nije senzibilizirano za rješavanje takvih slučajeva. To je prva pozitivna presuda u slučaju diskriminacije na osnovi spolne orijentacije, koju je prijavila diskriminarana osoba.

Presudom je zadovoljan i Krešić koji je izrazio nadu da će se atmosfera na fakultetu promijeniti i da će se moći posvetiti znanstvenom i nastavnom radu.

'Ja očekujem da u budućim natječajima neću biti diskriminiran, odnosno da ću imati jednake uvjete za napredovanje kao i svi ostali kolege koji su napredovali', rekao je Krešić.

U priloženom videu možete poslušati njegovu izjavu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.