Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba snositi odgovornost'

'Iskreno, smatram da Čačić uopće nije trebao biti član Vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy smatra da je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić trebao preuzeti odgovornost i snositi posljedice što je u prometnoj nesreći ipak ubio dvije osobe.

'Iskreno, smatram da Čačić uopće nije trebao biti član Vlade', rekla je Holy na pitanje naše novinarke, osvrćući se na činjenicu da je Čačić ušao u Vladu iako je bio svjestan teških optužbi koje ga terete.

Pročitajte i ovo Omiška Dinara nije joj bilo spasa Strava na planinarenju: 26-godišnjakinja se odvojila od grupe i pala u provaliju na Omiškoj Dinari Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika

Hoće li ostanak Čačića na njegovoj poziciji našteti Vladi i premijeru, s obzirom da se već govori da će on ostati do pravomoćnosti presude, zanimalo je novinare.

>> Presuda idući petak: 'Koban je bio udar Škode u zid nakon naleta Čačića'

'Ukoliko postoje određeni moralni standardi, ti standardi moraju jednako vrijediti za sve. Ja mislim ukoliko imamo neka određena pravila igre, da se trebamo držati tih pravila igre', rekla je Holy, a na pitanje novinara čini li joj se da se neki ipak provuku pored visokih moralnih standarda Vlade, rekla je kako to nije pitanje za nju, već za premijera i Vladu.

I ostali zastupnici su dali svoje mišljenje o tome treba li Čačić ostati na dužnosti ili odstupiti do pravomoćnosti presude. HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković smatra da je Čačić već ranije trebao odstupiti i čekati pravomoćnu presudu. 'Oslobađajuća pravomoćna presuda, naravno, promijenila bi situaciju i tada bi bilo normalno da ostane. Međutim, ovako u neizvjesnosti, s vjerojatno osuđujućom presudom, smatram da nije dobro da je taj čovjek na mjestu prvog potpredsjednika hrvatske vlade', rekao je Jandroković.

Posebno ga smeta, ističe, što Čačiću vlada navodno daje potporu čak i u slučaju optužujuće presude. 'Dakle i tim činom vlada pokazuje da jedni standardi vrijede za sve ostale, a drugi za njih. Smatram da to nije politički korektno, da je čak nedosljedno i da to nije dobro za Hrvatsku', ustvrdio je Jandroković.

Goran Beus Richembergh (HNS) istaknuo je pak kako HNS-u ne bi bilo lakše da Čačić nije prvi potpredsjednik vlade, jer im je njegova sadašnja pozicija jamstvo da će programi HNS-a biti provedeni.

>> Čačić EKSKLUZIVNO za Dnevnik Nove TV: 'Tlaka mi je objašnjavati što radim!'

Novinare je zanimalo ostaju li u HNS-u i dalje pri stajalištu da će Čačić otići iz vlade ako presuda bude osuđujuća.

'Gospodin Čačić vrlo je jasno rekao da se radi o tome da je osuđujuća pravomoćna presuda, dakle bezuvjetna kazna, opredjeljujući faktor', rekao je Beus Richembergh.

Smjenjujući ministricu Holy, premijer Milanović je ljestvicu podigao visoko, 'očito zbog toga da je neki ne mogu preskočiti, a da se drugi mogu provući ispod', smatra laburist Dragutin Lesar.

Damir Kajin (IDS) mišljenja je pak da će Čačić, kako je najavio, u slučaju osuđujuće presude, odstupiti s mjesta u vladi. 'Svi znamo što je Čačić govorio i tako će vjerojatno on i postupiti', rekao je Kajin. Dodao je i kako se nikome ništa ne može 'unaprijed inputirati' i stavljati na teret jer se "svima nama može nešto slično dogoditi'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene