Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počele malverzacije

Nakon potresa se jeftino kupuju oštećeni stanovi, inženjer tvrdi da crvene oznake nisu lijepili olako

Sanaciju štete od potresa u Zagrebu otežava koronavirus, a statičari su tek na pola puta. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš razgovarao je s Josipom Atalićem s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Dizalice su i dalje u gotovo svakoj ulici u centru, a Zrinjevac je još uvijek veliko parkiralište. Dok nadležni pozivaju oštećene na strpljenje, Hrvoje je sa suvlasnicima krenuo u sanaciju. Skinuli su šest dimnjaka, sanirali krov i potkrovlje.

Pročitajte i ovo Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina" Obnova u Zagrebu sporo ide Za one koji još čekaju obnovu ova Zagrepčanka ima samo jednu poruku: "Da budu uporni i strpljivi. Ništa drugo"

"Obračun je negdje oko 160.000 kuna za to sve što je napravljeno“, kaže Hrvoje. No ni privatne sanacije ne prolazi glatko. Ima, kaže, i onih koji oštećene stanove i kuće žele kupiti ispod cijene.

"Da neke objekte ili zgrade sad proglase nepovoljnim za daljnji boravak da se poruše i da se radi interpolacija“, dodaje Hrvoje. Dokaz tome je i fotografija osvanula na jednoj grupi na Facebooku. Investitor kupuje kuće za rušenje. Zagrepčani su ljutiti.

Statičari su pak tek na pola puta. Provjerili su 10 tisuća od 18 tisuća zgrada. Oko 500 ih je neupotrebljivo. Dok volonteri padaju s nogu, prvi čovjek za hitne situacije u svom filmu.

"Mi ćemo pokušati proširiti civilnu zaštitu. Inzistirat ćemo i dalje na uvođenju obaveznog vojnog roka jer je ovo pokazalo da su nam ključni klinci od 18 do 30 godina“, kaže Pavle Kalinić iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

S njim u društvu i ministar Predrag Štromar najavljuje da bi Zakon za obnovu grada trebao biti gotov za tjedan-dva.

"Počnite pokretati projekte. Mi ćemo osigurati sredstva i za projektiranje a nakon što stupi zakon na snagu“, kaže Štromar.

Gradonačelnik Bandić koji je dosad govorio kako mu se sa Zakonom ne žuri, sada mijenja ploču.

"Da je donešen prije možda bi neke stvari već mogle posložiti. Međutim ne želim polemizirati, zovem sve na suradnju i na sinergiju i struku i resorno ministarstvo i Vladu“, kaže gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Poslijepodne je osnovao Savjet za obnovu grada od potresa. Čine ga stručnjaci iz arhitekture, graditeljstva, prostornog planiranja, povijesti umjetnosti, statike... No pred novinare pročelnik izlazi bez konkretnih rješenja.

"Tokom sljedećeg tjedna formirat će se radne skupine s njihovim voditeljima i u skupinama od 6 ljudi krenut će se u analize i detaljne preglede“, kaže Ivica Rovis, pročelnik za prostorno uređenje.

Za oporbu je sve to presporo. SDP je u parlamentu podnio zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da se hitno uključi u sanaciju.

"Situacija u Gradu Zagrebu nije dobra, Grad Zagreb i gradonačelnik se s time ne mogu sami nositi“, kaže Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Zasad, Grad će pomoći tek građevinskim materijalom. Od sutra će se na 5 lokacija dijeliti crijep, daske i grede, čavli, krovna folija, mort te opeka.

"Stvarno želimo primijeniti svoje znanje i iskustvo"

Danas je osnovan Savjet za obnovu grada. Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu kaže da nije napravljeno ništa konkretno, ali je postavljen okvir.

"Odazivamo se inicijativi koja želi dobro našim sugrađanima, ali stvarno želimo primijeniti svoje znanje i iskustvo, stvarno želimo da se to negdje oplodi", kaže Atalić.

Vidjeli smo pokušaje s malverzacijom za kupnju jeftinih oštećenih stanova, no Atalić tvrdi da se crvene naljepnice, koje označuju da je objekt neupotrebljiv, nisu olako stavljale na objekte.

"Nisu se dijelile šakom i kapom. Strogo je propisana metodologija o dodjeli nalijepnica. Kao inženjer se bojite za sigurnost pa idete dati crvenu zbog sigurnosti", objašnjava stručnjak te dodaje kako će obnova Grada trajati godinama te je zato bitno da se postave dobri temelji kako kasnije ne bi bilo problema.

"Zagreb može izgledati bolje, struka je pokazala da je spremna žrtvovati se na terenu, političari iskoristite nas", poručuje Atalić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene