Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mobilizira stručnjake

Obnovu Zagreba usmjeravat će i pratiti novi Savjet gradonačelnika

Poslijedice potresa u Zagrebu - 4
Poslijedice potresa u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Savjet će osnovati već početkom sljedećeg tjedna, a formirat će i stručne radne skupine.

U obnovi Zagreba nakon potresa potrebna je mobilizacija stručnjaka svih disciplina te participacija građana, a osnovat će se i Savjet gradonačelnika koji će usmjeravati i pratiti proces obnove grada, zaključeno je u petak na prvom sastanku gradonačelnika i stručne javnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo" Potres Utješio građane Stručnjak o novim potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Evo zašto su ih tako jako osjetili"

"Današnji sastanak zamišljen je kao osnivanje Savjeta gradonačelnika koji će pomoći obnovi grada u koji bi bili uključeni svi stručnjaci za određena područja - urbanisti i arhitekti, građevinari, stručnjaci za energetske transformacije, mobilnosti, sociolozi, povjesničari umjetnosti i drugi", rekao je ravnatelj gradskog Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis na konferenciji za medije.

Savjet će osnovati već početkom sljedećeg tjedna, a formirat će i stručne radne skupine koje će izraditi detaljne analize u svojim područjima koje će dati sadržaj prijedlogu programa cjelovite obnove Zagreba. Također, moraju definirati jasne kriterije i procedure te utvrditi vremenski okvir za poduzimanje hitnih interventnih mjera koje su neophodne za spašavanje života i sigurnost.

Sve aktivnosti i ciljeve provodit će u skladu s postojećim zakonima, a poštovat će se i sve odredbe Zakona o obnovi oštećenih zgrada, koji je još u izradi. Radni materijal današnjeg sastanka ponukan je prijedlogom Zakona o obnovi koji je, tvrdi Rovis, zanemario prostor Donjeg i Gornjeg grada i Kaptola.

"Svjesni smo činjenice da je to prostor koji čini identitet i Grada i države jer se radi o povijesno-urbanoj cjelini s neprocjenjivim vrijednostima. Tom se prostoru mora postupiti na drugačiji i stručan način, a rezultati rada moraju biti vidljivi. Proces obnove je dugotrajan proces koji mora biti kvalitetan i u skladu sa svim zakonskim propisima", istaknuo je.

Na sastanku su zaključili da je potrebna sveopća mobilizacija stručnjaka svih disciplina združenih u jedinstvenu profesionalnu platformu za sveobuhvatnu sustavnu i cjelovitu obnovu, očuvanje urbanog identiteta povijesne jezgre, ambijenta i vizura, programiranje sadržaja i aktivnosti

Također, za unaprjeđenje mobilnosti korištenja javnog prostora i zelene infrastrukture, energetsku tranziciju prilagodbe klimatskim promjenama te za strategiju seizmičkog očuvanja zgrada kulturne baštine i provođenja cjelovite protupotresne sanacije građevinskog fonda Zagreba.

Uz sinergiju znanosti, struke, uprave te gospodarstva, ključan faktor je i pravovremena participacija građana kako bi Zagreb bio obnovljen po mjeri čovjeka koji u njemu živi, dodao je Rovis.

Također, jedan od zaključaka je bio i da građane i medije redovito informiraju kako ne bi došlo do "pogubnih" dezinformacija.

Pregledano 10.700 zgrada

Profesor na Građevinskom fakultetu i voditelj tima za pregled zgrada nakon potresa Josip Atalić rekao je da su do sada pregledali 10.700 zgrada te procjenjuje da će konačan broj biti oko 18.000.

"Dinamika je vrlo teška, zbog koronavirusa smo ograničeni samo na inženjere iz Zagreba. Umorni su i rade po cijele dane, na izmaku smo snaga. Vjerujem da smo sve ove kritične zgrade pregledali, da će ostale biti većinom zelene ili možda koja žuta. Ako smo nekoga preskočili, a da je u kritičnom stanju, rado ćemo se odazvati po hitnom postupku", poručio je Atalić.

Prema prezentaciji Zavoda za prostorno uređenje koja je bila prikazana na konferenciji za medije, rezultati procjena oštećenja građevina od 15. travnja pokazali su da su 122 zgrade neuporabljive zbog vanjskih utjecaja, a zbog oštećenja njih 502.

Privremeno neuporabljivih uz potreban detaljan pregled, gdje je iz građevine potrebno iseliti ili koristiti na vlastitu odgovornost je 1228, a onih gdje su potrebne mjere hitne intervencije je 1509.

Zgrada koje su uporabljive bez ograničenja je 3682, a onih koje su uporabljive s preporukom o postupanju je 3107.

Na sastanku su uz gradonačelnika i predstavnike nadležnih gradskih tijela sudjelovali stručnjaci iz područja arhitekture, graditeljstva, urbanizma, prostornog planiranja, povijesti umjetnosti, geofizike, statike, energetike i mobilnosti te bivši zagrebački gradonačelnik Tito Kosty.

Cilj je sastanka osiguranje stručne i profesionalne platforme za donošenje žurnog i integriranog rješenja obnove Zagreba nakon potresa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene