Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas je Međunarodni dan invalida. Hrvatska je četvrta zemlja koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i jedna od rijetkih koja ima Ured pravobraniteljice. No, život je često drukčiji od onoga što piše na papiru.


Biti u kolicima, tvrdi Stjepan, koji je osoba s invaliditetom, nije lako, jer najveći su problem predrasude. 'Istovremeno smo u 16 stoljeću i u 21', ističe Stjepan i kaže kako niti u jednu crkvu ne može doći bar minutu ranije te da stalno mora biti u pokretu, jer mu netko pokušava uvaliti kunu.

Vezani članci Slika nije dostupna Sutra prosvjed roditelja djece s invaliditetom Slika nije dostupna Marina, Nikolina i Tanja dokaz su da i osobe s invaliditetom mogu uspjeti!

>> FOTO: Policija parkirala na mjestu za invalide

Kretanje po gradu u kolicima, za Stjepana nije nimalo jednostavno i promet može biti koban. U tramvaj, kaže, ne može sam, a rubnici su često previsoki, dok su zgrade s pristupnom rampom više izuzetak nego pravilo. 'Vjerujem da bi se i neke stepenice mogle maknuti zbog nas', ističe Stjepan, koji priča kako je pronaći parkirno mjesto u gradu, ravno dobitku na lutriji.

Velika su pomoć, doduše, osobni asistenti, no i tu ima rupa u zakonu. 'Meni plate more, a asistentu, pomoćniku moram platiti sam. To je isto kao da me pozovete na ručak i servirate mi na ormar', kaže Stjepan. Da prostora za poboljšanje ima, svjesna je i premijerka Jadranka Kosor koja je u Vladi primila predstavnike udruga, a za njih je to, kažu, više od geste. 'Invalidne osobe nemaju granica i mogu uistinu apsolutno sve', istaknula je premijerka Kosor. U Hrvatskoj je oko 430 tisuća osoba s invaliditetom i možda baš toliko prilika da pokažemo svoje razumijevanje.