Interliber, ilustracija
Interliber, ilustracija Foto: Marin Tironi/Pixsell

Zbog epidemiološke situacije, a slijedom preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba nažalost odgađa se 43. međunarodni sajam knjiga Interliber.


Tako stoji u priopćenju koje je u ponedjeljak poslijepodne stiglo iz Grada Zagreba. Interliber se trebao održati od 10.11. do 15.11.2020.

Vezani članci Pandemija koronavirusa, ilustracija - 1 Stožer objavio nove podatke: Preminulo još pet osoba, pogledajte stanje po županijama Koronavirus u Sjevernoj Koreji Ostatak svijeta se otvara, a kod njih nikad gore: U nekoliko dana zabilježili gotovo 2,5 milijuna slučajeva zaraze

"Novi termin odredit će se sukladno smirivanju epidemiološke situacije te molimo cijenjene izlagače i građane za razumijevanje", piše u priopćenju.

Na Facebooku se oglasio i gradonačelnik Milan Bandić. Najavio je mjere potpore nakladnicima. 

"Naši nakladnici su posljednje 43 godine tvorili Interliber svojim dolaskom, izlaganjem i programima, a kako bi ovu tešku gospodarsku situaciju prebrodili sa što manjim ožiljcima odlučili smo donijeti mjere potpore koje ćemo u petak raspraviti i predstaviti upravo njima", napisao je Bandić.

"Uz veliku zdravstvenu prijetnju sa kojom smo svi suočeni, trebamo prije svega biti odgovorni, ali ujedno hrabri i inovativni. Zdravlje nam je na prvom mjestu, no naša je zadaća da gospodarske aktivnosti potičemo, ponekad preuzimajući i poslovni rizik te da u postojećim uvjetima budemo i odgovorni i hrabri i kreativni.
Same mjere prije prezentiranja javnosti usiglasit ćemo u petak na sastanku s našim nakladnicima", završio je. 

 

"Knjiga svima i svuda"- platforma za Interliber online

Predmnijevajući mogućnost ovakve situacije, a kako bi se barem djelomično umanjio gubitak prihoda zbog neodržavanja Interlibera, Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori već dva mjeseca radi na pripremama projekta "Knjiga svima i svuda", koji će, kako objašnjava predsjednik ZNK-a Slavko Kozina, interliberske aktivnosti prenijeti na online platforme, u knjižare i na HRT3.

"Očekujući probleme, mi smo se paralelno spremali s alternativama koje su bile epidemiološki i ekonomski odgovorne", kazao je Kozina Hini. Pojasnio je kako je riječ o platformi pod nazivom "Knjiga svima i svuda", "a uključuje jednu zajedničku web stranicu, gdje će se raditi online kupnja, uključuje popularne sajamske cijene u svim knjižarama diljem Republike Hrvatske - dakle, preko 100 knjižara, te 'Premium program' koji rade hrvatski urednici, a koji uključuje organizaciju susreta 'Promotor s piscem' predstavljanja novih knjiga".

Sve će se raditi uz streaming na web stranici ZNK-a, odnosno, na trećem programu Hrvatske radio televizije. "To drugim riječima znači da ćemo imati Interliber dislociran u online svijet, u knjižare i na HRT3", istaknuo je Kozina.

Čitav projekt odvija se u organizaciji ZNK HGK, Hrvatske gospodarske komore, te u suorganizaciji s Ministarstvom kulture i Gradom Zagrebom, a javnost će o detaljima projekta biti obaviještena na konferenciji za medije koja bi se trebala održati do konca ovoga tjedna.

"Nakladnici i knjižari između sebe komuniciraju i sve će biti uskoro objavljeno. Nama je žao jer smo podupirali taj projekt do zadnjeg časa, i želimo barem malo od tog šušura, gdje je godišnje na Interliber dolazilo i 120 tisuća ljudi, prenijeti u tu priču. Ono što je dobro je to što će ovaj put ljudi i u Metkoviću moći kupiti po dobrim cijenama knjige, čuti nove stvari od pisaca i mislim da ćemo ovime na najbolji mogući način odgovoriti na neodržavanje Interlibera", poručio je Kozina.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju