Neki državni i lokalni službenici nemaju problem sa zapošljavanjem. Naime, oni su krivotvorili diplomu i dobili posao. Nadzor Ministarstva uprave čak je otkrio slučajeve krivotvorenja srednjoškolskih svjedodžbi.

Galerija


Čak 22 državna službenika posao su dobila na temelju falsificirane diplome, utvrdila je inspekcija tijekom pregleda svih srednjoškolskih i fakultetskih diploma državnih i lokalnih službenika.

Vezani članci Glasačka kutija, ilustracija Pravo glasa na izborima 5. srpnja ima gotovo 5000 građana više nego na izborima za predsjednika Slika nije dostupna INFOGRAFIKA Znate li što je sve potrebno da biste glasovali na referendumu?

"U najvećem redu radi se o nižim službenicima sa srednjom stručnom spremom, to jest o krivotvorenju srednjoškolskih diploma. Jedan manji dio odnosi se na zaposlenika s visokom stručnom spremom", rekao je ministar uprave, Lovro Kuščević.

Nadzor će se i dalje provoditi, uvjerava Kuščević. U sindikatu državnih službenika i namještenika osuđuju svoje bivše kolege.

"Sigurno da je neprihvatljivo da netko s neadekvatnom stručnom spremom obavlja poslove, odnosno da se kasnijim postupkom utvrdi da je diploma ili svjedodžba falsificirana", rekao je Boris Pleša iz Sindikata državnih službenika i namještenika.

Odgovornost je snašla samo falsifikatore.

"Negdje je izrečen otkaz ugovora o radu, negdje su teške povrede službene dužnosti. Sve su te nepravilnosti prijavljene DORH-u, koji vrši postupke sukladno zakonu", rekao je ministar Kuščević

U Sindikatu predlažu strože kontrole prilikom zapošljavanja u državnu službu.

"Trebalo bi se ubuduće naprosto testirati sve koji ulaze u sustav da se vidi je li diploma pravovaljana ili nije", rekao je Pleša.

Dok svatko traži pravi recept za provjeru autentičnosti diplome, Hrvatsku svake godine napusti 1000 visokoobrazovanih mladih ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.