Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodatne analize

ProLife predaje dopunu tužbe protiv pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa ProLife predala je Ustavnom sudu dopunu tužbe protiv pobačaja.

Hrvatski pokret za život i obitelj, koji je još 1991. godine predao ustavnu tužbu za ocjenu ustavnosti zakona kojim se regulira pravo na pobačaj, danas je predao dopunu svojoj tužbi, odnosno, kako su pojasnili, proširenu pravnu, medicinsku i bioetičku analizu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Imam pravo živjeti" Građanska inicijativa Prolife.hr: "Tražimo da se hrvatska vlast pobrine za trudnice" Slika nije dostupna KONTROVERZNA KAMPANJA SPORNO NAZIVANJE ŽENA UBOJICAMA Pravobraniteljica o optužbama Inicijative ProLife

Osnovni sadržaj podneska odnosi se na dvije činjenice o kojima će ustavni suci odlučivati. Prva se odnosi na činjenicu utvrđivanja početka života, tj. definicije iz čl. 21. st. 1 ("Svako ljudsko biće ima pravo na život“). Iz podneska četiri medicinska fakuteta u Hrvatskoj, koji su na traženje Ustavnoga suda još 2009. dostavili  svoje mišljenje, nedvojbeno je uvtrđeno da je medicinska struka odredila i definirala početak ljudskog života u trenutku spajanja muških i ženskih spolnih stanica, tj. začeća, kaže Mario Vojvodić, punomoćnik podnositelja ustavne tužbe.

Drugo pitanje koje ostaje otvorenim, a na koje se podnositelj ustavne tužbe osvrće u svojem podnesku, je li Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. u skladu s Ustavom RH.

Podnesak ima 119 stranica, a najavljuje se izrada još pravnih ekspertiza koje će biti također dostavljene Ustavnom sudu. 

Katarina Kovačević, predsjednica udruge Hrvatski pokret za život i obitelj,  rekla je da je predaja dopune ustavne tužbe u vezi tzv. Zakona o abortusu, tj. prava na život čin borbe za svaku trudnu ženu, svaku majku i za djecu prema načelu dostojanstva za život čovjeka. Pozvala je sve ljude i hrvatske građane bez obzira na vjeru, nacionalnu pripadnost, bračno stanje, dob i sve druge razlike angažiraju za život. "Ovo je trenutak za svako dijete i svaku majku kada se svi u društvu moraju uključiti i dati dobar razlog ženama da rode svoju djecu", rekla je Kovačević.

Vice John Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare, kazao je da je civilizacijsko dostignuće odluči zaštititi "nevidljive" bebe, "svoje najranjivije članove". "One bebe koje nisu imali povlasticu kao vi i ja da se rode i dođu do svoje punine", poručio je Batarelo na konferenciji za novinare.

Dodao je da druga faza njihove borbe ukljčuje lobiranje za novi zakon koji će štititi nerođeni život, te konkretnu pomoć ženama koje "iz ekonomskih ili socijalnih razloga misle da ne mogu roditi svoje dijete".

Analizu su za ProLife inicijativu izradili Prijatelji suda (Amicus Curiae) sa stručnim međunarodnim pravnim analizama iz Velike Britanije i Poljske.

Udruga U ime obitelji također je nedavno od Ustavnog suda zatražila zabranu pobačaja u Hrvatskoj. Izuzetak bi bio jedino ako je život majke ugrožen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene