Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građanska inicijativa 'More je kopno' objavila je danas da je prema do sada prispjelim podacima prikupila 200.000 potpisa za referendum o Sporazumu o arbitraži sa Slovenijom, što je oko polovine potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma.


Prema zakonu za referendum je potrebno prikupiti najmanje 10 posto potpisa od ukupnog broja birača, a poznato je da je pravo glasovanja na posljednjim lokalnim izborima imao 4,1 milijun glasača. Predstavnici inicijative kazali su na konferenciji za novinare da je u dva tjedna najviše potpisa prikupljeno u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (100.000), dok je ostatak prikupljen u priobalnim županijama.

Vezani članci Uzbudljivo na plažama (Foto: Instagram/Reddit) - 16 Na plažama se može vidjeti stvarno svašta: Nebuloze koje izvode neki turisti dobro su nas nasmijale Slika nije dostupna Građani u akciji 'More je kopno'

>> Građani u akciji 'More je kopno'

Također kažu da se još očekuju podaci o broju prikupljenih potpisa iz središnje i istočne Hrvatske. Koordinator inicijative Ivica Relković rekao je da su potpisi prikupljani u ozračju medijske šutnje najutjecajnijih medija, a posebice Hrvatske radio televizije. Najavio je nastavak pravne borbe prije svega pred Ustavnim sudom, zbog toga što je sporazum o arbitraži u Hrvatskom saboru izglasan dok je trajalo prikupljanje potpisa, što smatraju protuustavnim. Drže da je to demoraliziralo građane i utjecalo na konačni rezultat te akcije. (Hina)