Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako minus pretvoriti u plus

Pretjerali ste s trošenjem? Siječanj je idealan za ulazak u bitku s dugovima: Ovo su četiri promjene koje prvo trebate napraviti

Life coach Inga Lalić (Printscreen Informer)
Life coach Inga Lalić (Printscreen Informer)
Aktualno Galerija Life coach Inga Lalić (Printscreen Informer) Life coach Inga Lalić (Printscreen Informer) Kune, ilustracija (Printscreen Informer) Kune, ilustracija (Printscreen Informer) Siječanj nije bez razloga najdepresivniji mjesec u godini (Prinstscreen Informer) Siječanj nije bez razloga najdepresivniji mjesec u godini (Prinstscreen Informer) Savjeti za izlazak iz dugova (Printscreen Informer) Savjeti za izlazak iz dugova (Printscreen Informer) +1 Gordana Gelenčer i Inga Lalić (Printscreen Informer) Galerija 1/6 >>
Najdepresivniji mjesec u godini nije bez veze nazvan takvim. Slavlje je završilo, šoping je gotov, računi stižu na naplatu. Upravo je zato siječanj idealan za kućnu financijsku inventuru i donošenje odluke o tome hoćemo li ući u bitku s dugovima i napokon je i dobiti. Kako? Za Informer precizira life coach Inga Lalić.

Da bismo uopće znali što želimo s novcem i u kojim ga iznosima trebamo, uvijek treba poći od sadašnjega trenutka. Imamo li novac ili nemamo, je li nam lisnica puna ili prazna, grcamo li u dugovima ili ne.

"Rezultati su uvijek posljedica, to je ono što se već dogodilo i većina ljudi kada želi neku promjenu, stalno se vrti oko tog rezultata, oni zapravo žele promijeniti rezultate, na primjer žele pronaći novi posao kako bi imali veću plaću. Ako konstantno o tome razmišljamo na jedan te isti način, tako nastaje stav, odnosno uvjerenje. A kako mislimo, to direktno utječe na naše emocije, ako se javlja strah - on je negativna emocija - strah od toga kako ću platiti račune, kako ću preživjeti mjesec, hoću li imati dovoljno, naravno da to tada utječe na moje djelovanje i ponašanje, odnosno ne mogu doći do novih ideja, jer sam zakopana u tom strahu," pojašnjava Inga Lalić, konzultantica i life coach.

Iz pozicije straha nemoguće je minus pretvoriti u plus
. Jedini način na koji možemo promijeniti stanje u novčaniku jest vratiti se do temeljnoga uzroka – do ograničavajućih uvjerenja o sebi i novcu.

Četiri točke promjene

Pročitajte i ovo Starački domovi u dugovima - 4 Kako dalje? Hoće li doći do povećanja cijena domova za starije? "Ti minusi su se dogodili zbog velikog, značajnog porasta cijena, režija i namirnica" Ilustracija veliki dugovi Mnogima omiljeni trgovački lanac ide na prodaju, samo u Hrvatskoj imaju 120 poslovnica

"Četiri su točke promjene. Prva je uvid, spoznaja da mi je nešto blokirajuće, da me ograničava i sputava. To je onaj 'aha' efekt koji se dogodi u trenutku, u sekundi. Drugi je korak razumijevanje. Ovdje je važna logika, moram racionalno razmišljati zbog čega mi to stvara blokadu i kako to mogu promijeniti. Razumijevanjem tražim nove načine, nova rješenja, nove ideje. Treći je korak odvajanje od starih navika koje su čvrste i jake. Četvrti je korak prihvaćanje nove navike. To isto nije dovoljno, jer svi mi učimo ponavljanjem. Kažu da je za prihvaćanje nove navike potrebno od 21 do 28 dana svakodnevnog ponavljanja", kaže Lalić.

Tek tada smo spremni ući u bitku s dugovima. To je ključno, jer dug produbljuju upravo kamate. Još je Einstein ustvrdio kako je složeno ukamaćivanje najmoćnija sila u svemiru. Pa, kako izaći iz duga? Prvi je korak, kaže Inga, popis svih dugova, u ukupnome iznosu, koje treba poredati od najmanjega do najvećeg. Tako ćemo dobiti uvid u to gdje smo sada i koliko je ukupno još potrebno otplatiti.

"Zatim uzmete mjesečno jedan iznos koji možete podnijeti, to može biti 100 kuna ili 500 kuna, to je individualno. Ja ću za ovaj primjer uzeti 500 kuna. Imam prvu ratu, ona je najmanji dug, nije važna veličina rate nego ukupan iznos. Toj prvoj rati dodat ću 500 kuna i otplaćivat ću ga uvećanog za 500 kuna. Trebate provjeriti u svojoj banci ako uplaćujete 500 kuna više, hoće li oni to oduzimati od glavnice ili će vam to pribrojiti kao novu ratu. Ako je to neizvedivo, onda tih 500 kuna stavljate sa strane. Kada skupite dovoljno, onda ćete kredit otplatiti prijevremeno", pojašnjava konzultantica.

Kreće se od otplate najmanjeg duga

Krećemo od najmanjega duga zato što ćemo ga najbrže otplatiti. I tako steći motivaciju da ustrajemo u bitci s dugom.

"Onda se bacamo na drugu ratu, to je neki xy iznos, i sad ću joj pribrojiti prvu ratu uvećanu za 500 kuna i opet ću to otplatiti prijevremeno. I sad samo nastavljate dalje niz. Treća rata plus iznos koji ste otplatili, to pribrojite i isto ćete ga otplatiti prijevremeno", navodi Lalić.

Siječanj je pravo vrijeme za financijsku inventuru. Da bismo znali gdje smo i kamo želimo novčano stići, dovoljno je uložiti dva sata mjesečno. Toliko valjda možemo. Jer odgovornost za naše vlastite financije ne možemo prebaciti ni na poslodavca ni na državu. Za to smo odgovorni sami.

"Nemamo izgovore, ali smo jako skloni izgovorima, od toga da mene nitko ne voli, šef me ne simpatizira, nemam sreće u životu, a uvijek sve polazi od nas samih. I zato kažem da novac nikad ne laže, jer nam pokazuje rezultate koje ovog trenutka ostvarujemo. Ako želim nešto mijenjati, trebam krenuti od sebe", zaključuje konzultantica Inga Lalić.
 

Emisiju "Informer" pogledajte besplatno na novatv.hr.
 


 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene