Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Gdje su mama i tata?'

Zadar: Utjerivači dugova život im pretvorili u pakao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj iz Zadra požalila se na ponašanje jedne agencije za naplatu potraživanja koja je prije tri godine preuzela od njih dug iz banke.

U problemima se peteročlana obitelj našla nakon što je otac ostao bez posla i stalnih mjesečnih primanja, nakon čega više nije mogao plaćati kredit koji je podignuo u banci, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

U nemogućnosti naplate svojih potraživanja, banka je prodala njegov dug tvrtki koja je angažirala agenciju za utjerivanje dugova.

'Znam da je utjerivanje dugova legalno i da je riječ o tvrtki registriranoj za tu djelatnost, ali ovo što nama rade sasvim sigurno nije u skladu sa zakonom. Isprva su akviziteri bili pristojni, ljubazno se raspitujući postoji li ikakav način da podmirimo taj dug, no nakon toga su postali agresivni', priča obitelj iz Zadra.

Zvali su s raznih brojeva, komunicirali s troje maloljetne djece u obitelji ako bi im se oni javili na fiksni telefon. Pitali bi ih gdje su mama i tata, kad će nam platiti dug, navodi zadarska obitelj.

'Došli su i do broja mobitela moje majke, te su joj prijetili kako će ostati bez imovine ako joj kćerka i zet uskoro ne podmire svoje obveze!', kaže žena.

'Pozivali bi nas u kasnim večernjim satima, a kad bismo im se javili, počela bi vrijeđanja. Akviziter, koji se predstavljao kao Mario, govorio mi je da bi se trebala sramiti što imam mobitel, a nisam isplatila kredit. Izloženi smo strahovitom mobingu', požalila se supruga dužnika.

Uz činjenicu da ih se neprekidno uznemirava, napominje i kako novi vjerovnik od njih potražuje znatno veći iznos od onog koji je njezin suprug dugovao banci.

'Banci smo za kredit ostali dužni 22.000 kuna, a sad nas agencija tereti za 61.000! Činjenica jest da smo mi imali dug i po jednom tekućem računu u iznosu od 20.000 kuna, ali spomenutoj je tvrtki, koliko je nama poznato, prodan samo dug za kredit.

'Čak i da su im prodali oba potraživanja, riječ je o nešto više od 40.000, a oni od nas traže još 50 posto od te cifre! Na koji način su došli do iznosa od 60.000 kuna, zbilja ne znam.'

Predlagali su nam da im gotovinom platimo 30 posto duga i da će stvar biti riješena, ali mi se bojimo da nas ni tada neće pustiti na miru.

'Suprug je u međuvremenu bio privremeno angažiran na jednom radnom mjestu i prijavljen i u tom razdoblju su mu skidali od plaće 1.000 kuna, koliko je iznosila trećina njegovih primanja. Bili bismo najsretniji da ih se riješimo, odnosno isplatimo, jer nas je strah dignuti telefonsku slušalicu. Problem je, međutim, što nemamo od čega, jedva živim', ispričala je.

U banci kažu kako dužnici, čija su potraživanja ustupljena drugoj pravnoj osobi, ne smiju biti dovedeni u lošiji položaj od onog u kojem su bili prije prijenosa duga.

Jedino što novi vjerovnik smije zaračunavati jest zakonska zatezna kamata, osim u slučaju specijalnih aranžmana s dužnikom, primjerice, refinanciranja duga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene