Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni krivac za povlačenja

Kako to da etilen oksid dospije u hranu i kad se ne koristi u proizvodnji, koliko je opasan te zašto se povlači i bio hrana

Aktualno Galerija Etilen oksid i povlačenje hrane - 7 Etilen oksid i povlačenje hrane - 7 Foto: DNEVNIK.hr Etilen oksid i povlačenje hrane - 5 Etilen oksid i povlačenje hrane - 5 Foto: DNEVNIK.hr Etilen oksid i povlačenje hrane - 6 Etilen oksid i povlačenje hrane - 6 Foto: DNEVNIK.hr Etilen oksid i povlačenje hrane - 4 Etilen oksid i povlačenje hrane - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Etilen oksid i povlačenje hrane - 3 Galerija 1/9 >>
Biljana Borzan za Informer je otkrila zbog čega se najednom sve više proizvoda povlači s polica u trgovinama, što je etilen-oksid kao i razlog zbog kojega se ovaj pesticid nerijetko pojavljuje i u hrani sa bio oznakama prirodne proizvodnje.

Namirnice bile ona mesne, mliječne ili pekarske, ovih dana pokazuju drugu stranu svoga okusa. Naime, provođenjem zakona Europske unije na području RH se gotovo svakodnevno povuku dva do tri proizvoda s tržišta, kod kojih je utvrđeno da u sebi imaju pesticid etilen oksid.

Pročitajte i ovo Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu - 1 Geoblocking Lažna sniženja i online prijevare: Europarlamentarka Biljana Borzan iznijela poražavajuće podatke Ilustracija Veliki problem Zašto Vlada godinama ignorira ozbiljnu opasnost koja prijeti djeci? "Ljuta sam jer je trebalo nešto poduzeti još davno prije nego što se dogodio prvi smrtni slučaj u Hrvatskoj"

"Uglavnom se radi kao i u ovom slučaju s etilen oksidom o tvarima koje bi čovjek morao konzumirati kroz dugi period, u većim količinama da bi izazvale negativne zdravstvene posljedice. Upravo zato želim reći da mjesta panici nema, ali naravno uvijek je oprez potreban", poručila je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Riječ je u većini slučajeva o aditivu E410, koji se dobiva iz brašna sjemenki rogača, koji potječe iz država gdje je etilen-oksid dozvoljen u proizvodnji hrane. No ono što ponajviše zbunjuje potrošače jest što se na popisu povučene hrane nalaze i bio proizvodi.

"Istraživanja su pokazala da upravo hrana koja je označena kao organska, bio, zdrava hrana je najčešće na meti onih koji varaju s hranom. Razlozi za to su ekonomske prirode. Dakle, onaj tko vara s hranom kada plasira namirnicu koja se označava kao organska može naplatiti tu namirnicu daleko više nego voćku koja je špricana, koja je puna pesticida i u tom smislu je kroz kraći period veća i brža zarada“, objašnjava Borzan.

No kako se uopće pesticid našao u prehrambenim proizvodima. Ne nužno načinom proizvodnje.

"To može biti nekakva kontaminacija. Recimo ako se uzgaja hrana na dva različita područja koja su blizu jedno drugome, na jednom se uzgaja po nekakvim pravilima ekološke i zdrave poljoprivrede, a na drugome ne i recimo vjetrom ili kukcima dođe do kontaminacije. Isto tako određenim sredstvima za čišćenje staja i kokošinjaca gdje zaista proizvođač nastoji proizvesti što zdraviju namirnicu. Na kraju se dogodi da u tom sredstvu za čišćenje se nađe nešto što se ugradi u meso, u jaja i slično i potencijalno ugrozi potrošače“, smatra eurozastupnica.

Zakon se dobro provodi, štitimo potrošače

Da se zakon u Hrvatskoj dobro provodi potvrđuje i podatak da se s tržišta povlače proizvodi kod kojih se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid, bez obzira na količinu, što inače do sada nije bila praksa.

"Zakon ne poznaje minimalnu dopuštenu koncentraciju koja je uobičajena mjera za svaki onečišćivač prostora, hrane, čega god. Tako da ovdje nemamo taj slučaj da se određuje, nego čim se nađe u tragovima odmah se miče s tržišta i na taj način se štiti potrošača“, govori zastupnica u Europskom parlamentu.

Ističe i da je najsigurnije kupovati sezonsku hranu, ali i onu koja se ne uvozi iz dalekih zemalja jer se upravo takva i tretira. Istraživanja pokazuju da čak sedamdeset posto Hrvata takvu hranu i preferira. No kako povlačenje robe s tržišta utječe na proizvođače i distributere i kakve će to ekonomske posljedice ostaviti.

"Zdravlje uvijek treba biti ispred ekonomske računice i koliko god da možda nije bilo zle namjere, odnosno radilo se o određenom neznanju ovdje, neimanju informacija. Da inspekcija nije odradila svoj posao ne bi se to niti znalo. Dakle koliko god je riječ o nedostatku loše namjere ipak se namirnice moraju povući koliko god to za proizvođače bilo udar na poslovanje“, zaključila je Borzan.

Zakoni se u EU se provode na strog način, ali često se namirnice koje se uvoze iz Južne Amerike i Kine proizvode prema njihovoj regulativi, stoga treba provjeravati hranu već pri dolasku u državu, prije plasmana na tržište, a naši će proizvođači morati pronaći provjerene dobavljače ili prilagoditi proizvodnju.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene