Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božićni poklon

INA ulaže 4 milijarde kuna u riječku rafineriju: "Starijim radnicima osigurava se dugoročna budućnost, a mladima nova radna mjesta"

Sandor Fasimon, predsjednik Uprave Ine (Foto: Dnevnik.hr)
Sandor Fasimon, predsjednik Uprave Ine (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sandor Fasimon, predsjednik Uprave Ine (Foto: Dnevnik.hr) Sandor Fasimon, predsjednik Uprave Ine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 INA (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ina je objavila da je donesena konačna investicijska odluka o projektu obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Ukupan iznos te investicije u modernizaciju riječke rafinerije je četiri milijarde kuna, a početak rada tog postrojenja očekuje se u 2023. godini.

Sándor Fasimon, predsjednik Uprave INA-e rekao je kako se investicija odnosi na riječku rafineriju u vrijednosti od 4 milijarde kuna. (Oko 600 milijuna dolara).

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

Uložit će se u izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka čime će se osigurati povećanje proizvodnje goriva, ali i smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida i ostalih štetnih plinova u okoliš.

Investicija, uz postrojenje, uključuje i rekonstrukciju postojećih jedinica u rafineriji kao i novu luku sa zatvorenim skladištem koksa.

Fasimon je istaknuo kako je ovo dvostruko veće ulaganje od izgradnje Pelješkog mosta. "Slavimo zbog ovog ulaganja", kazao je.

Ovo je najveći pojedinačni investicijski projekt u povijesti kompanije u Hrvatskoj, rečeno je na konferenciji za medije.

Joszef Molnar, potpredsjednik Nadzornog odbora INA-e i glavni izvršni direktor MOL Grupe zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike rekao je kako je ovo najljepši božićni poklon za hrvatski energetski sektor.

"Ovo je sjajan primjer kako unaprijediti naftni biznis u Hrvatskoj. Ova dobra poslovna odluka proizašla je kao odluka biznisa koji uvijek treba prevladati u odnosu na ono što smo svjedočili u nedavnoj prošlosti", kazao je.

Ćorić je odgovorio na pitanje o planu za kupnju dionica INA-e od MOL-a.

"Ovo je najbolji božićni dar koji je energetski sektor mogao dobiti. Što se tiče našeg otkupa dionica, ta odluka ni na koji način ne kolidira s našom odlukom o kupovini dionica INA-e od MOL-a.

Ova poslovna odluka je lišena bilo kakvih dodatnih momenata. Ovdje govorimo o biznisu. Ova odluka je sjajna odluka za naftni sektor i za budućnost RH", uvjeren je ministar.

Smatra kako se sa ovom investicijom ne kasni i da ona dolazi - na vrijeme.

Nadzorni odbor Ine dao je u četvrtak prethodnu suglasnost na projekt obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka te je Uprava jednoglasno odobrila ulaganje. Odluka je podržana i od strane Vlade Republike Hrvatske i MOL-a, dva najveća dioničara Ine, navode iz Ine koja je priopćenje o toj konačnoj investicijskoj odluci objavila putem Hanfe.

Budućnost starijima, nova radna mjesta mladima

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen javlja kako su radnici zadovoljni najavom o ulaganju te da im je ovo najljepši božićni poklon. "Borili su se s tri godine za modernizaciju i dočekali i taj dan", ističe. 

Sindikat naftnog gospodarstva pozdravio je odluku o ulaganju. Ivica Perinić iz Sindikata napominje kako odluku tumači kao rezultat velike upornosti i trezvenosti Sindikata. "Godinama smo obijali vrata, od Pantovčaka do Markova trga.

Imali smo nebrojene sastanke s Upravom INA-e. Koristili smo instrumenete preko radničkog Vijeća MOL-a, da bi lobirali. Pri tome smo imali i veliku podršku menadžment INA-e. To je rezultat svega toga“, kazao je.

Ističe kako su i Vlada i MOL prevazišli svoje razmirice i donijeli ovakvu odluku.

Robert Žibert, iz Sindikata napominje kako će se ovime otvoriti nova radna mjesta. "Starijim radnicima osigurava se dugoročna budućnost, a omogućava se i zapošljavanje nove mlade radne snage", ističe.

Perinić je uvjeren da će se povećati broj radnih mjesta i da će stariji radnici prenijeti znanje na mlade radnike. (MT/Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene