Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslužbene informacije

INA: Derivati poskupljuju od 17 do 31 lipi po litri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene motornih benzina od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti više za 30 odnosno 31 lipu po litri, eurodizel će poskupjeti za 28 lipa, lož ulje za 19, a plavi dizel za 17 lipa.

Prema neslužbenim informacijama, dvije vrste Inina eurosupra 95 od sutra će biti skuplja za 30 lipa po litri, eurosuper BS 95 će se prodavati po 10,33 kune (do sada 10,03 kune), a eurosuper BS 95 class po 10,38 kuna (do sada 10,08 kuna).

Inin eurosuper BS 98+ class poskupjet će za 31 lipu, na 10,70 kuna (do sada 10,39 kuna). Eurodizelska goriva od ponoći će na Ininim benzinskim postajama biti skuplja za 28 lipa po litri - eurodizel BS će se prodavati po 9,62 kune (do sada 9,34 kune), a eurodizel BS class po 9,67 kuna (do sada 9,39 kuna).

Za 19 lipa poskupjet će loživo ulje ekstra lako i Ina će ga od sutra prodavati po 6,74 kune (do sada 6,55 kuna), a plavi dizel će biti skuplji 17 lipa i nova mu je cijena 5,92 kune (do sada 5,75 kuna).

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva.

Pročitajte i ovo Inflacija; ilustracija - 1 U europskom vrhu Neke Vladine politike hrane inflaciju: Cijene rastu, ali sporije, od nas je gora samo Belgija Rad trgovina i šoping-centara Podaci DZS-a Otkrivene prehrambene navike Hrvata: Pogledajte koliko trošimo na hranu, ali i koje meso najviše jedemo

>> Vlada novom uredbom zadržala dosadašnje trošarine na naftne derivate

Ministarstvo je pak najviše razine maloprodajnih cijene za razdoblje od 24. srpnja do 6. kolovoza objavilo nakon današnje telefonske sjednice Vlade koja je, nakon najava znatnijeg poskupljenja derivata, donijela novu Uredbu o visini trošarina na benzine i dizele. Tom je uredbom Vlada zadržala dosadašnje iznose trošarine te van snage stavila uredbu koja je predviđala rast trošarina za 15 lipa po litri.

Ministarstvo svaki drugi ponedjeljak objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje vrijede idućih 15 dana, a naftne kompanije mogu u tom razdoblju mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od najviših dopuštenih.

Prema Pravilniku, promjena cijene ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i tečaju američkog dolara, a cijene se naviše ili naniže mogu korigirati za najviše tri posto.

Po podacima koje je danas poslijepodne objavila Ina na svojim web stranicama, u proteklom su obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu znatno porasle, do 5,92 posto, a još su više, do 7,18 posto, porasle kotacije plinskih ulja. Istodobno je tečaj dolara u odnosu na kunu ojačao, za 2,08 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene