Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je CNN na svom popisu najneobičnijih svjetskih stadiona na treće mjesto uvrstio riječku Kantridu, naša splitska ekipa donosi dodatak njihovom izboru: i Gospin dolac u Imotskom pravo je čudo: izgrađen na dnu vrtače, a graniči s kotlinom Modrog jezera.


Da je ekipa CNN -a preletjela ovuda sigurno bi i Imotski stavili na popis najneobičnijih stadiona. Nema takvoga na svijetu, najbolji je', uvjeren je Stipe Ujević.

Vezani članci 90 godina zagrebačkog Dolca - 1 Tržnica Dolac slavi 90 godina, a mi smo pronašli originalnu kumicu Baricu po kojoj je rađen poznati kip: „Nosila sam sto kila po rukama i leđima“ Koronavirus: Rješenja u Dalmaciji - 6 Pitali smo Imoćane što misle o uvođenju strožih mjera od ponedjeljka: ''Trebalo je puno ranije i nije se smjelo dozvoliti ovoliko okupljanje"

Iz zraka stadion izgleda doista posebno - dvije kraške kamene kotline u srcu grada. U jednoj velikoj Modro jezero, u susjednoj manjoj nogometni stadion. Jače ispucane lopte ponekad završe u jezeru, kaže Vinko Malenica iz NK Imotski.

Ideja o stadionu je počela 70-tih godina, a kroz 80-te nekadašnju se vrtaču nasulo tonama zemlje. 'Sve te vrtače su nasute jer tu su prije ljudi obrađivali, sadilo se povrće', opisuje Braco Ćosić.

Prva utakmica odigrana je 1991., a strani gosti često ostanu zatečeni. 'Bili nam Ukrajinci i kad su došli ostali su u čudu i rekli - što je ovo!', opisuje Ivica Pavić koji je voditelj nogometne škole.

Mladi imotski nogometaši odrasli su plivajući na susjednom jezeru. 'Na jezero, doma po sendvič pa na igru', opisuje Malenica. A kada u sušama Modro jezero presuši, kao primjerice ovih dana, na dnu jezera se isto zaigra nogomet pa Imoćani trenutno imaju dva stadiona.

Imoćani uvjereni da je njihov stadion najbolji. Kažu, svaka čast Kantridi, ali Dolac je jedan i jedini. Imoćani nas uvjeravaju da su titulu neobičnog svjetskog stadiona oni dobili već ranijih godina.