Obavijesti Pretražite Navigacija
loptanje s milijunima kuna

Pravda je spora, a hrvatsko pravosuđe još sporije: Apsurdan sudski spor HNB-a i FINA-e traje već 20 godina

Hrvatska narodna banka
Hrvatska narodna banka Foto: DNEVNIK.hr
O stanju i brzini domaćeg pravosuđa najbolje govori slučaj dvadesetogodišnje parnice između dvije državne institucije, Hrvatske narodne banke (HNB) i Finanacijske agencije (Fina).

Parnici se još ne nazire kraj iako se već dva desetljeća svodi na prebacivanje 148 milijuna kuna s računa jedne na račun druge, bez objašnjenja zašto je spor pokrenut i koliko je dosad na njega potrošeno novca.

Spor je pokrenut davne 2003. godine, kada je Hrvatska narodna banka tužila Finu, tadašnji Zavod za platni promet (ZAP), jer je jedna njegova djelatnica tijekom 1995. i 1996. godine u vukovarskoj podružnici iskoristila ratnu situaciju tijekom koje nije bilo moguće zatvoriti obračunske račune kako bi prebacivala novac na račun suradnika pomagača, koji su potom za nju podizali gotovinu, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Malena Lava vratila se iz SAD-a - 1 Glavni cilj ostvaren Lava se vratila s terapije u SAD-u: Sada hoda, penje se po zidiću, čak i vozi bicikl

Međutim, iako je 2015. godine središnja banka nakon 12 godina spora dobila slučaj te joj je Fina sljedeće godine isplatila čak 148 milijuna kuna (utuženi iznos bio je 51 milijun kuna plus kamate), iz poslovnog izvješća Financijske agencije za 2022. godinu doznajemo da je HNB taj novac Fini na kraju 2021. godine morao vratiti, i to nakon što je Vrhovni sud srušio jednu prvostupanjsku te jednu drugostupanjsku presudu, obje donesene u korist središnje banke.

Pročitajte i ovo Posljedice potresa u Maroku VIŠE OD 2000 MRTVIH Očaj nakon potresa: "Poginuli su mi supruga i četvero djece, samo želim tugovati"

Za neobičan spor javnost je prvi put čula tek 2016. godine, nakon što je otkriveno da je Financijska agencija centralnoj banci nakon gubitka tužbe isplatila višemilijunski iznos, a ni tada nije baš bilo jasno po kojoj osnovi središnja banka tuži Finu s obzirom na to da ni iz jedne institucije nisu bili voljni davati izjave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene