Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor u Saboru

'Imam puni legimitet za prijedlog nove vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor uoči sinoćnjeg glasovanja o davanju povjerenja novoj Vladi RH, zahvalila je saborskim zastupnicima na raspravi, naglasila da ima puni legitimitet za predlaganje sastava nove Vlade, ali i izrazila žaljenje zbog toga što je rasprava u Hrvatskom saboru u pojedinim trenucima izlazila iz demokratskih okvira.

Kosor je istaknula kako legitimitet crpi kako iz mandata koji joj je povjerio predsjednik Republike, tako i iz rezultata izbora. Sa žaljenjem je ustvrdila kako je u pojedinim trenucima predloženim članovima Vlade teško bilo slušati raspravu, te je iz fonograma citirala riječi poput 'izdajice', 'kukavice', 'dezerteri'.

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

'Kvalifikacije upućene premijeru Sanaderu su naprosto neprihvatljive', dodala je te naglasila kako je bivši premijer napravio iznimno puno u demokratizaciji društva, te u pregovorima s EU. Podsjetila je kako je Republika Hrvatska ušla u NATO i Vijeće sigurnosti UN-a upravo za vrijeme Sanaderove Vlade, te kako je također vraćen i dug umirovljenicima. 'Bio je na čelu Vlade RH kad je trebalo provesti puno reformi", rekla je.

Linića razbjesnio Šuker

Inače, pojedinačna rasprava saborskih zastupnika trajala je gotovo devet sati, s velikim brojem replika, a na njenom kraju Slavka Linića (SDP) razbijesnila je opaska kandidata za ministra Ivana Šukera. 'Ne, ti lažeš!', povikao je Linić bijesno prema ministru Šukeru nakon što mu je ovaj tijekom govora, u kojem je prošlu Vladu i njene ministre prozvao za neodgovorno upravljanje, dobacio da laže.

Uslijedile su reakcije SDP-a na Šukerovo dobacivanje, a u više navrata Linić je podizao ton i jačinu glasa, da bi mu predsjednik Sabora Luka Bebić, nakon što je Linić iz saborske klupe opetovano bijesno reagirao, rekao kako 'stalno galami u Saboru' te da se smiri.

'Stalno galamite, a prije nekoliko mjeseci ste i mene izvrijeđali i niste se ispričali', rekao je Bebić SDP-ovom zastupniku Liniću. 'Mene opominjete, a ministar mi viče da lažem, s kojim pravom?', odgovorio mu je Linić. Prethodno se Bebić u raspravu uključio i iz saborskih klupa rekavši kako oporba zaziva prijevremene izbore, 'a moli Boga da do njih ne dođe'. Takve je zahtjeve ocijenio nerealnima i neozbiljnima, te rekao da bi oporba na izborima osvojila slabiji rezultat nego 2007. godine.

Ponašali se poput rogova u vreći

Na ocjene oporbe da je nova vlada 'sklepana' Bebić je odgovorio podsjećanjem na šesteročlanu koalicijsku vladu Ivice Račana čiji su se članovi, kako je rekao, ponašali poput rogova u vreći. 'Ovo je daleko veći napredak od te šesterokrake sklepane vlade', rekao je. Bebić je nadalje kazao i da se danas u Saboru čula velika galama, i to 'što manja stranka, to veća galama'. Posebno je izdvojio HNS i njegove čelnike za koje je rekao da ih obilježava aroganciju, bahatost, prepotencija, diskvalifikacije i uvrede.

>> Sabor izglasao povjerenje Jadranki Kosor i njezinim ministrima

'Oni drugačije ni ne znaju. Sami sebe vide kao spasitelje bez političkih i moralnih kriterija da to budu', rekao je Bebić i podsjetio da je Radimira Čačić 2005. godine HDZ nazvao malom strančicom, a danas je njegova stranka '11 puta slabija od HDZ-a' i sve se više pretvara u malu regionalnu strančicu. 'A oni bi da nam vladaju', zaključio je Bebić i pozvao zastupnike da iskažu povjerenje novoj Vladi RH. Nova Vlada Jadranke Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika. Naime, 83 zastupnika glasovalo je ZA, 45 je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. (Hina)

Mislite li da će Kosor biti uspješna na premijerskom mjestu?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene