Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva premijerka

Sabor izglasao povjerenje Jadranki Kosor i njezinim ministrima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon maratonske, cjelodnevne sjednice koja je kulminirala kasno navečer svađom ministra financija Ivana Šukera i zastupnika SDP-a Slavka Linića, Sabor je s 83 glasa za i 45 protiv izglasao potporu Jandranki Kosor da sastavi novu Vladu.

Nakon 12 sati rasprave Sabor je izglasao povjerenje Jadranki Kosor te će ona tako na premijerskom mjestu zamijeniti Ivu Sanadera. Kasno navečer Kosor i njezini ministri položili su i prisegu. Nova Hrvatska vlada na čelu s Jadrankom Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika u glasovanju na kraju današnjeg maratonskog zasjedanja. Za povjerenje vladi Jadranke Kosor glasovalo je 83 saborska zastupnika, dok je 45 bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. Imenovanjem Jadranke Kosor za predsjednicu Vlade RH potvrđen je i sastav njezine vlade u kojoj su potpredsjednici Damir Polančec (HDZ) koji će ujedno biti i ministar gospodarstva rada i poduzetništva, Božidar Pankretić (HSS) koji će obnašati i dužnost ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Đurđa Adlešič (HSLS) i Slobodan Uzelac (SDSS).

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

>> Kosor lošija od Sanadera, a on će vladati iz sjene

Novi ministri

U novoj Vladi sjediti će 4 nova ministra Novi ministri u Vladi RH su Radovan Fuchs, kao ministar znanosti, obrazovanja i športa, Tomislav Ivić, koji premijerku Kosor zamjenuje na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Davorin Mlakar koji će voditi novoosnovano Ministarstvo uprave, Bianca Matković koja je ministrica bez portfelja, te Petar Čobanković koji je preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Većina Vlade u istom je sastavu

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje će voditi Gordan Jandroković, Ministarstvo financija Ivan Šuker, ministar obrane i dalje je Branko Vukelić, unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, pravosuđa Ivan Šimonović, mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, kulture Božo Biškupić, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, dok će Damir Bajs i dalje biti na čelu Ministarstva turizma. Novoj vladi uspješan i djelotvoran rad zaželio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, a nakon toga članovi Vlade RH svečano su prisegnuli.

>> 'Plaće i mirovine nećemo dirati, a MMF nam ne treba'

Burna rasprava kulminirala svađom Linića i Šukera

Kako je Kosor i predložena nova Vlada u Saboru imala stabilnu većinu, odluka o povjerenju bila je očekivana. No, to nije spriječilo zastupnike da tijekom cijelog dana jedni drugima oštro repliciraju, a vrhunac sukoba bila je kasnovečernja svađa Šukera i Linića, koja je kod Linića izazvala pravi izljev bijesa, a kod Šukera i dijela njegovih kolega iz Vlade podrugljiv podsmijeh.

'Vi ste veliki galamdžija, ništa drugo'

Linić je, naime, govorio o nelikvidnosti države i gospodarstva te kritizirao poteze dosadašnje Vlade, dok mu je Šuker dobacivao da laže, na što je Linić pobjesnio i počeo galamiti. 'Gospodine ministre ne lažite. Što lažete?! Ja govorim i istinu i imena ću vam govoriti ako treba', burno je reagirao Linić, na što mu je predsjednik Sabora Luka Bebić uputio opomenu. Na Linićevo pitanje zašto ga kažnjava, Bebić je oštro odgovorio. 'Zato što se vi jedan veliki galamdžija u Saboru, ništa drugo niste', poručio mu je. Nakon 12 sati rasprave o novoj premijerki i njezinoj Vladi nikoga, pa ni zastupnike, zapravo i nisu čudile teške riječi i jezik primjereniji ulici nego Saboru.

Koliko će izdržati Vlada Jadranke Kosor?

  • Do kraja mandata
  • Do predsjedničkih izbora
  • Dobiti će i iduće izbore
  • Pitanje je dana kada će pasti
  • Do jeseni

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene