U dvorištu obiteljske kuće u Mohovu pored Iloka tijekom iskapanja septičke jame uočeni su ostaci vunastog mamuta.


Fosilni ostaci mamuta pronađeni su u dvorištu jedne obiteljske kuće u Mohovu nedaleko Iloka, potvrđeno je iz Gradskog muzeja Iloka. U muzeju nemaju drugih saznanja o pronalasku jer, kako navode, zakonski nisu nadležni za radove na njihovu iskapanju, već samo za pohranu pronađenih ostataka.

Dražen Japundžić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu za Hinu je rekao kako je na osnovu nekoliko fotografija pronađenih ostataka, koje je dobio na uvid, razvidno da je riječ o mladom primjerku vunastog mamuta.

Vezani članci Lokalni izbori, Ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) HDZ pobijedio u općini Davor, u Iloku pobjeda aktualne gradonačelnice Marine Budimir Vinkovo (FOTO: PR) Vinkovo u Iloku liječi postblagdansku depresiju

>> U Srbiji pronađeno groblje mamuta!

"O starosti pronađenih ostataka za sada je, samo na osnovu fotografija, teško govoriti. Mogu samo reći da se radi o razdoblju gornjeg pleistocena", kazao je Japundžić dodajući kako su na području istočne Slavonije ostaci mamuta do sada pronađeni na području Vinkovaca, Vukovara, Bapske i Slavonskog Broda.

Japundžić je također napomenuo da bi nalazište trebalo preventivno zaštiti do dolaska arheologa i drugih stručnjaka koji će procijeniti u kakvom je nalaz stanju te organizirati iskapanje. Ostatke vunastog mamuta pronašli su radnici kopajući septičku jamu u dvorištu obiteljske kuće u Mohovu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook