Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fosilni ostaci

Ilok: Kopali septičku jamu, iskopali mamuta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dvorištu obiteljske kuće u Mohovu pored Iloka tijekom iskapanja septičke jame uočeni su ostaci vunastog mamuta.

Fosilni ostaci mamuta pronađeni su u dvorištu jedne obiteljske kuće u Mohovu nedaleko Iloka, potvrđeno je iz Gradskog muzeja Iloka. U muzeju nemaju drugih saznanja o pronalasku jer, kako navode, zakonski nisu nadležni za radove na njihovu iskapanju, već samo za pohranu pronađenih ostataka.

Dražen Japundžić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu za Hinu je rekao kako je na osnovu nekoliko fotografija pronađenih ostataka, koje je dobio na uvid, razvidno da je riječ o mladom primjerku vunastog mamuta.

Pročitajte i ovo Urušio se dio zidina u Iloku - 2 Iločani u nevjerici Nisu ih uspjeli slomiti Turci ni brojni ratovi: Još se ne zna tko je kriv za urušavanje 500 godina starog nemjerljivo vrijednog blaga Iločke zidine projekt rekontrukcije "Strogo zabranjeno približavanje!" Urušio se dio povijesnih zidina, za sve krivi radovi na obnovi?

>> U Srbiji pronađeno groblje mamuta!

"O starosti pronađenih ostataka za sada je, samo na osnovu fotografija, teško govoriti. Mogu samo reći da se radi o razdoblju gornjeg pleistocena", kazao je Japundžić dodajući kako su na području istočne Slavonije ostaci mamuta do sada pronađeni na području Vinkovaca, Vukovara, Bapske i Slavonskog Broda.

Japundžić je također napomenuo da bi nalazište trebalo preventivno zaštiti do dolaska arheologa i drugih stručnjaka koji će procijeniti u kakvom je nalaz stanju te organizirati iskapanje. Ostatke vunastog mamuta pronašli su radnici kopajući septičku jamu u dvorištu obiteljske kuće u Mohovu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene