Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privremeno rješenje

Jakuševac je odblokiran, ali ostaje 'tempirana bomba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačko odlagalište Jakuševac više nije blokirano.

Prosvjednici su tijekom dana oslobodili ulaz i kamioni, za koje je Zavod za toksikologiju upozorio da uslijed visokih temperatura postoji i mogućnost da eksplodiraju, konačno slobodno odvoze smeće.

Pročitajte i ovo Eksplozija bankomata u Vukomercu - 1 Očevid u tijeku Eksplozija u Zagrebu: Raznesen bankomat na istoku grada Eskplozija u vojnoj bazi u Kambodži Kambodžanska vojska VIDEO Eksplodiralo streljivo u vojnoj bazi, poginulo 20 vojnika: Manje eksplozije čule su se još sat vremena kasnije

Što se zaraze na jakuševačkom području tiče, čini se da je sve pod kontrolom, iako su toksikolozi upozoravali na opasnost za smeće u kamionima, koje je danima na visokim temperaturama i mogućnost eksplozije. Pretrpani kontejneri po cijelom Zagrebu zabrinuli su mnoge građane. Zbog visokih temperatura prijeti opasnost od zaraza.

Epidemiolozi su izašli na teren i utvrdili da neposrednih opasnosti nije bilo. No, zbog izrazito visokih temperatura upozoravaju da se smeće treba svakodnevno odvoziti, kako bi se izbjegle moguće posljedice.

'Vrlo se brzo komponzira i vrlo se brzo razviju insekti na njemu. Puno je brži taj ciklus, nego što je to u hladnijim mjesecima', rekla je epidemiologija Ira Gjenero Margan.

>> Zagrebu više ne prijete zaraze: Prosvjednici deblokirali ulaz na smetlište u Jakuševcu

Još je jedna velika opasnost prijetila zbog blokade Jakuševca. Naime, kamioni puni smeća koji su danima stajali na cesti u sebi sadrže plin metan, zbog kojeg može doći do eksplozije.

'Svaki od tih kamiona može biti bomba! Može doći do domino efekta. Jedan kamion eksplodira i zapali se, a nakon toga i drugi', kazao je Franjo Plavšić, iz Zavoda za toksikologiju i antidoping.

Eksploziju, međutim, može izazvati i najmanji plamen. 'Da se ne koristi nikakav plamen, da se ne puši, ne pale se upaljači. I iskra može izazvati eksploziju metana, koji izlazi van iz kamiona', dodao je Plavšić.

Iako je Jakuševac odblokiran, to je samo privremeno rješenje. Ako ponovno dođe do prestanka odvoza smeća, tempirana bomba mogla bi eksplodirati i dovesti do velikih posljedica.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene