Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima i milijunski iznosa

Jakuševčani deblokirali ulaz na smetlište: Problem su isplate eko-renti ispod stola?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Omogućen je ulaz na odlagalište smeća Jakuševac koje je bilo blokirano treći dan te se u gradu Zagrebu uslijed toga na ulicama počelo gomilati smeće.

Stanovnici Jakuševca prekinuli su prosvjed kojim traže zatvaranje odlagališta otpada u neposrednoj blizini njihovog naselja. Odblokirali su ulaz na smetlište nakon što je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić predao dokumente s njihovim zahtjevima u Gradsku skupštinu i obećao da će riješiti njihov problem. Predstavit će zahtjeve pred Skupštinom, a čak ih je i proširio.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

>> Epidemiologinja na Jakuševcu: 'Gdje ste bili sve ove godine dok mi obolijevamo!?'

Bandić je predsjedniku Gradske skupštine Davoru Bernardiću uputio zahtjev za hitno rješavanje problema vezanih uz odlagalište otpada Prudinec - Jakuševec, te zatražio izvanredno zasjedanje Skupštine za 31. kolovoza na kojem bi se raspravljalo o problemima Jakuševčana.

Skupštini Bandić predlaže da po hitnom postupku Vladi RH uputi prijedlog za donošenje Uredbe o utvrđivanju prava na područjima odlagališta otpada u RH, kojima je istekla dozvola za odlaganje otpada, a na njima se do odgovarajućeg roka i potpune sanacije prema utvrđenom roku sanacije može odlagati otpad u okviru kapaciteta takvog odlagališta.

Među zahtjevima stanovnika Jakuševca su ekološka naknada, besplatna legalizacija bespravno izgrađenih objekata, dopuštenje da do daljnjega mogu držati domaće životinje i zatvaranje odlagališta otpada Prudine – Jakuševec. Ljutiti stanovnici Jakuševca rekli su kako će odlagalište blokirati ponovno ukoliko se njihovi problemi uskoro ne riješi.

Gradonačelnik Bandić s njima je dogovorio tješenje. Predložit će Gradskoj skupštini tri stvari - da se renta mještanima isplaćuje do zatvaranja odlagališta, da im se legaliziraju svi bespravni objekti i to besplatno i da mogu nastaviti uzgajati domaće životinje što im je odnedavno bilo zabranjeno. No, to su samo privremena rješenja. Inače, došli smo u posjed dosadašnjih isplata eko-renti mještanima, oni se pojedincima kreću i u milijunskim iznosima. Kako se čuje na terenu, tu je i nastao problem među mještanima jer su neki isplate navodno dobivali ispod stola.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene