Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Paraobavještajna dokumentacija koja se navodno skupljala protiv predsjedničkih kandidata pa i izabranog predsjednika Josipovića zanima saborski Odbor za nacionalnu sigurnost.


Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je od Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost zatražio izvanredno izvješće o tome je li tijekom predsjedničke kampanje bilo zloporaba sigurnosnih podataka na štetu pojedinih predsjedničkih kandidata.

Vezani članci Parlamentarni izbori 2020. Raspored predstavljanja kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 2020. godine Slika nije dostupna Saborski odbor utvrdio užu listu kandidata za Ustavni sud

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić je, nakon zatvorenog dijela sjednice, novinare izvijestio kako Odbor ima saznanja da je Vijeće za nacionalnu sigurnost, na sjednici na kojoj su bili i tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić te premijerka Jadranka Kosor, raspravljalo o navodnom djelovanju tzv. paraobavještajnog podzemlja za vrijeme predizborne kampanje. Odbor je stoga, dodao je, od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražio izvješće o tome je li tijekom kampanje 'bilo udara obavještajnog podzemlja', odnosno zlouporaba sigurnosnih informacija. Ostojić je naglasio kako spomenuto izvješće očekuje već za iduću sjednicu Odbora, ocjenivši da sigurnosni sustav putem svog redovnog nadzora lako može utvrditi je li bilo kakvih zloporaba.

'Ja moram reći da se radi o osobama koje koriste podatke i zloupotrebljavaju podatke s oznakom tajne u svoje vlastite svrhe, ili zato da počine neko kazneno djelo', istaknuo je Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Izvijestio je i da je odluci Odbora da zatraži navedeno izvješće prethodila žustra rasprava o tome je li Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija (OTC), odnosno njegov ravnatelj Dinko Majić, imao pravo sudovima uputiti naputak kako će postupati s informacijama o prepaid korisnicima. Ostojić kaže da su se članovi Odbora u raspravi razilazili u mišljenjima - jedni su stava da OTC nema nadležnost upućivati sudove na koji će se način držati važećih propisa vezanih uz evidenciju prepaid korisnika te da je riječ o nedopustivom miješanju u sudsku vlast, dok drugi smatraju kako je OTC samo radio svoj posao. Kazao je da je ravnatelj Majić danas članove Odbora izvijestio kako nije riječ o nikakvoj zakonodavnoj inicijativi, već da je Vladin Savjet za koordinaciju sigurnosnih službi od OTC-a samo zatražio implementaciju važećih propisa, i to u cilju snaženja borbe protiv organiziranog kriminala.

Istaknuo je da evidentiranje korisnika prepaida, po nalogu Vladina Savjeta, 'egzistira' još od rujna prošle godine. Upitan koji njegov stav, je li OTC postupio u skladu sa svojim ovlastima ili ih je prekoračio, Ostojić je odgovorio da, dok Odbor ne donese zaključke po tom pitanju, ne želi iznositi osobni stav. Ustvrdio je, ipak, da nitko nema pravo koristiti svoju funkciju da daje upute nekome za koga nije nadležan, te dodao kako je stav Odbora da će se pri donošenju zaključaka držati slova zakona. Ostojić je najavio da će Odbor razmotriti iskustva europskih država u pogledu raspolaganja podacima o prepaid korisnicima, odnosno na koji način štite prava građana. (Hina)