Ne stišavaju se reakcije na smrt dječaka iz Metkovića.

Galerija


Javila se još jedna majka koja tvrdi kako su joj na istoj Hitnoj prije dvije godine odbili primiti bolesnu petogodišnju kćer koja je nekoliko sati nakon toga preminula.

Vezani članci Ministar Kujundžić se rukuje s majkom preminulog dječaka Gabrijela (Foto: Dnevnik.hr) Pogledajte trenutak u kojem se ministar Kujundžić rukuje s majkom preminulog Gabrijela: "Dominirala je tuga" Milan Kujundžić i Marijo Bekić (Foto: Dnevnik.hr) Kujundžić u Metkoviću: Dnevna bolnica ići će u fazama, Vlada sutra donosi odluku o izdvajanju sredstava

Razgovarali smo s pedijatricom koja je bila uključena u oba slučaja. Metkovska pedijatrica Ksenija Kaleb posljednja je pregledala tragično preminulog dječaka. Prije nje dječak je još tri puta bio na pregledu - u petak kod drugog pedijatra, te u nedjelju dva puta kod liječnika na hitnoj, koji ga šalju kući. Tek u ponedjeljak pedijatrica Kaleb upućuje ga u Split.

"Čim je dijete došlo u ovu ordinaciju vidjela sam da je u jako lošem stanju. Na temlju toga što je bio febrilan već više dana posumnjala sam da se radi o septičkom šoku. I to je najstrašnije što se može dogoditi u sepsi i s takvim djetetom nemate vremena minute čekati jer svaka minuta može biti presudna", kaže dr. Kaleb.

Prije dvije godine na istom mjestu dogodio se sličan slučaj. Majka nam je u telefonskom razgovoru ispričala kako su njezinu petogodišnju kćer odbili pregledati na hitnoj. Tada je stigla do pedijatrice Kaleb. I za djevojčicu je već bilo prekasno. Je li moglo išta biti drugačije ili to jednostavno ne možemo znati, pitali smo dr. Kaleb.

"Samo znam u kakvom sam ih jako teškom stanju primila, a evo sutra nam dolazi inspekcija od sgtrane ministarstva zdravlja u sastavu specijalist infektolog i specijalist pedijatar koji će proučiti sve, razgovarati s nama, vidjeti gdje je dijete bilo i vidjet će se koliko je puta prije toga bilo pregledano ili ne pregledano", ističe Kaleb.

Građani su ogorčeni i traže odgovore. kažu da ih je vijest šokirala, a stanje u hrvatskom zdravstvu ocjenjuju lošim i dodaju da je k tome i na lošem glasu.

I sam gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan (HDZ) kaže kako je zabrinut. Grad je, ističe, planirao donirati dva CRP uređaja Domu zdravlja, no zakonski to nije bilo moguće.

"Dobili smo obavijest da pedijatri, odnosno Dom zdravlja ne može imati te analizatore da ih može imati samo leboratorij, mislim da u tom smjeru treba mijenjati pravilnike i zakone", kaže.

Laboratorij vikendom u Domu zdravlja ne radi, u odvojenom je sustavu. Pa tako ni pedijatrima ni Hitnoj službi nije moguće obaviti detaljne pretrage i analize. "Taj uređaj bi nama olakšao rad, posebno djelatnicima hitne pomoći u analizi, u razlikovanju bakterijske i virsune infekcije", smatra dr. Kaleb.

Metković bi Dnevnu bolnicu trebao dobiti 2020. godine, no do tada sustav se bori s puno manjkavosti. Ujutro u Metković stiže inspekcija koja bi trebala rasvijetliti cijeli događaj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda: "Razumijem da je javnost ogorčena i da je dojam o pravosuđu loš, ali..."

Zatvoren zagrebački rotor: Pogledajte kako su se snašli prvi vozači i stvaraju li se gužve