Prof. dr. Marijan Saraga (Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL)
Prof. dr. Marijan Saraga (Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL) Foto: Miranda ?ikoti?/PIXSELL

Tijekom liječenja smo saznali da je bio zaražen streptokokom i virusom gripe A. Kad se to dvoje udruži to može biti pogubno za dijete i nažalost to je bilo kod ovog dječaka, rekao je prof. dr. Marijan Saraga.


Predstojnik klinike za dječje bolesti KBC-a Split prof. dr. Marijan Saraga u razgovoru s novinarkom Nove TV Karlom Trstenjak komentirao je slučaj smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića. Roditeljima preminulog dječaka izrazio je duboku sućut.

Vezani članci Pavle Kalinić Pavle Kalinić otkrio koga bi volio vidjeti na čelu Zagreba nakon izbora, državni vrh pozvao na komemoraciju Bandiću Darko Radman Zadarski pedijatar osuđen na godinu dana zatvora zbog smrti šestogodišnjaka

"Dječak je primljen na našu jedinicu intenzivnog liječenja djece u izrazito lošem stanju sepse i multiorganskog zatajenja organa. Korištene su sve metode moderne medicine kojima mi raspolažemo no unatoč tome dječak je preminuo. Tijekom liječenja smo saznali da je bio zaražen streptokokom i virusom gripe A. Kad se to dvoje udruži to može biti pogubno za dijete i nažalost to je bilo kod ovog dječaka", rekao je prof. dr. Saraga.

Kazao je da je dječak preminuo od multiorganskog zatajenja i sepse.

"To znači da je vjerojatno virus na neki način onesposobio obranu organizma,a da je bakterija streptokok koju je dječak imao napravila ostalo, upalu pluća i sve one ostale komplikacije koje su kod dječaka pronađene. Tako da je to unatoč svemu poduzetom dijete jednostavno nije moglo preživjeti", naglasio je. 

"Sepsa u najboljem lučaju ne mora ostaviti teške posljedice ali ona zapravo uzahvaća sve organe i onda svi organi pod utjecajem te zaraze, diseminirane bakterije odgovore na svoj način, otkazom funkcija. Tako je i kod njega bilo i sa plućima i sa svim ostalim organima i zbog toga je dijete na koncu i umrlo", rekao je na kraju dr. Saraga.