Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bespoštedna saborska rasprava

I dalje se lome koplja oko povlastica branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru svađe oko branitelja. Više od 6 milijardi kuna u prošloj godini branitelji su stajali hrvatski proračun. Hoće li se njihova prava smanjivati, registar branitelja revidirati, pitanja su oko kojih se zastupnici nisu štedjeli.

Hoće li se i na koji način smanjivati braniteljske mirovine zanimalo je dio zastupnika. 'Branitelji ne trebaju biti posebna kasta, ali ako ćemo smanjivati mirovine branitelja treba razmisliti o modelu, o načinu ne bi smjelo biti linearno', rekao je SDP-ov zastupnik Ante Kotromanović. Za svaku dublju analizu branitelja i njihovih zasluga oslonac je registar branitelja, a o njemu se i dalje lome koplja. Registar nije objavljen poručuje ministar.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Slika nije dostupna Razočarani napustili parlament U Saboru opet o petokrakama i parolama 'Za Dom spremni'

'Nego je objavljena jedna od baza podataka u MORH-u koje su se koristile za izradu registra i nije bilo hakerskog upada', istaknuo je ministar branitelja Tomislav Ivić. Podaci su jednostavno ukradeni, a istraga treba dovesti do kažnjavanja krivaca. I dok vladajući i dalje poručuju kako se registar ne smije objaviti, oporba tvrdi jedino registar može razdijeliti borbeni od neborbenog sektora. 'Ne vidimo koliko ima novinara političara glumaca i drugih građana, koji imaju status branitelja, jer su na neki drugi način zadužili Hrvatsku', smatra Kotromanović.

'Postoje borbeni i neborbeni sektor i to smo napravili kako bi mogli vrednovati doprinos u ratu. Složit ćete se da nije isto biti na prvoj crti i biti u logističkoj bazi', odgovara Ivić. Temperatura u sabornici podignuta je nizom optužaba na račun Vlade, a sve iz istog izvora. 'Zašto invalidi iz drugog svjetskog rata nisu izjednačeni s onima iz domovinskog. I zašto je vlada tako nervozno reagirala oko objave takozvanog pa i krnjeg registra branitelja?', upitao je IDS-ov zastupnik Damir Kajin. S registrom, ali i bez njega pitanje branitelja uvijek povisi temperaturu rasprave. No, sve je jasnije kako će im zbog krize prava, najvjerojatnije mirovine biti smanjene. Koliko i po kojem principu još se ne govori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene