Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA TRAVANJ

Počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe: Pogledajte tko i kako može ostvariti to pravo

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavijestio je javnost kada počinje isplata naknade za starije osobe za travanj. Naknadu će dobiti 5889 korisnika.

U utorak 17. svibnja 2022. počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za travanj 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestio je HZMO.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 5889 korisnika, za što je osigurano 4.821.488,64 kuna iz državnog proračuna.

Pravo na naknadu može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju.
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 820,80 kn.
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi.
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi.
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Predaja zahtjeva i ostvarivanje prava na naknadu

Pravo na naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava.

Pročitajte i ovo Jelica Labrović zona siromaštva Zbog usklađivanja mirovine mnogi ostaju bez energetskog dodatka? "Živim od 800 kuna i dolazim ovamo da imam što jesti"

Pročitajte i ovo Cijena rada u Hrvatskoj - 3 Na rubu siromaštva Sretan Praznik rada! Hrvatska ima peti najniži minimalac u Europi, nezadovoljni i umirovljenici: "Kad je naša mirovina bila 200 eura..."

"Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu", objasnili su iz HZMO-a.

Također, napominju da se zahtjev može podnijeti bilo kada i to "osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene