Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zona siromaštva

Zbog usklađivanja mirovine mnogi ostaju bez energetskog dodatka? "Živim od 800 kuna i dolazim ovamo da imam što jesti"

Aktualno Galerija Umirovljenica, ilustracija Umirovljenica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Red za socijalnu samoposlugu Red za socijalnu samoposlugu Foto: DNEVNIK.hr Jelica Labrović Jelica Labrović Foto: DNEVNIK.hr +0 Branko Šalamon Galerija 1/4 >>
Sindikati su nezadovoljni jer će čak 75 posto umirovljenika ove godine završiti ispod linije siromaštva.

Branko i Marica preživljavaju iz mjeseca u mjesec s 2000 kuna, a samo im je račun za struju skočio s 50 na 100 kuna. "Primanja nam nisu dovoljna. Moramo izdvojiti za hranu, lijekove…", kaže Branko Šalamon iz mjesta Žunci.

Troškove pokrivaju sve teže, a tome svjedoči i Crveni križ koji takvim obiteljima pomaže. "Oni skromno žive i oni će prije platiti režije i zadovoljiti potrebe koje imaju, a štedit će na svim drugim iznosima koje se tiču njihove kvalitete života", poručuje Jelena Mucko, ravnateljica gradskog društva Crvenog križa Vrbovec.

Kraj s krajem spaja sve više građana. Od obitelji iz okolice Vrbovca do Osijeka gdje se iz mjeseca u mjesec povećava red u socijalnoj samoposluzi.

"Živim od socijale, od 800 kuna i dolazim kod gospođe Štefice da imam što jesti. Molim dobre ljude jer ja od 800 kuna ne mogu kupiti ogrijev za zimu, a cijene su digli u nebesa", kaže Jelica Labrović.

O socijalnoj samoposluzi Udruga Rijeka Ljubavi ovisi više od 3500 korisnika, a ona trenutačno ovisi o sredstvima Europske unije.

"Sve je teže, situacija je prestrašna. Kad projekt završi 15.6. ja ne znam, kome, kuda da pošaljem te ljude. Jer u našem gradu nitko ništa ne dijeli", poručuje Štefica Čučak, predsjednica HUM Udruge Rijeka Ljubavi.

Pročitajte i ovo Fabijana, Janoš Kubler, Barbara Šipoš i Ištvan Vege PRAZNI DŽEPOVI UMIROVLJENIKA Kako preživjeti s tisuću kuna mjesečno: "Natrljam kruh bijelim lukom da bude ukusnije. Dobro nasolimo, napaprimo..."

Najugroženiji su umirovljenici. Deset tisuća umirovljenika bi zbog povećanja mirovine moglo izgubiti pravo na energetski dodatak, dok bi čak njih 20 tisuća moglo dobiti niži dodatak. Premijer Andrej Plenković obećava kako do toga neće doći.

No sindikati su nezadovoljni, jer će čak 75 posto umirovljenika ove godine završiti ispod linije siromaštva. Stoga u četvrtak, kako kažu, planiraju poslati Vladi otvoreno pismo i tražiti povećanje mirovina od 10 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako do njega Država daje do 1200 kuna: Objavljeno kad bi umirovljenicima trebao sjesti energetski dodatak

"Čak tri četvrtine dakle 75 posto mirovina će biti u zoni siromaštva, službeno će biti siromasi. Bez 10 posto intervencije povećanja svih mirovina neće se moći zaustaviti ovaj rast siromaštva", poručuje Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske. DNEVNIK

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
    


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene